Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:52:29

В Чернігові з’явиться щось нове, конкурс проектів вже розпочався

26.09.2016   13:41

Днями за круглим столом в прес-центрі «Чиста політика» зібрались представники влади та громадських організацій, щоб розповісти свої ідеї з приводу покращення міста Чернігова.

Перший виступив ініціатор зустрічі, народний депутат України Сергій Березенко.

- Наш круглий стіл називається креатування нових ідей в місті. Насправді наша ідея та її логіка дуже проста. Влада, бізнес, меценати, активні громадяни повинні об’єднатися щоб створити щось таке надзвичайне. Ми сподіваємось створити проект спільними зусиллями, щоб прикрасити наше місто.

Серед проектів, які вже були реалізовані спільно з громадськістю є електронна бібліотека, яка розташована на центральній площі міста.

- І ми обов’язково поновимо ту бібліотеку, що біля театру, або ж цей проект буде розвинутий ще більше у вигляді електронних бібліотек по всьому Чернігову. Або будь-які інші проекти, які зроблять місто унікальним. Якщо ми хочемо відповідати голосному статусу «міста легенд», то потрібно не тільки реабілітувати старі легенди, а й створювати нові.

Нардеп запевнив, що ідей дуже багато, але тепер постає завдання виділити саме ту, яка підходить і необхідна Чернігову.

- До прикладу – в Копенгагені є вело прокати, які обслуговуються через термінали. В Києві – пейзажні арт-алеї. Для того, щоб заохотити громадськість до таких ініціатив, я хотів би витратити на це частину своєї заробітної плати народного депутата. Наразі вона складає 20 тисяч гривень, половину з яких я віддаю до реабілітаційного центру «Надія». А другу половину я хотів би реалізувати в призовий фонд ідей, які отримають ваше схвалення. Автори найкращих ідей отримають грошову винагороду, - пообіцяв Березенко.

Але це не будуть гроші на реалізацію проектів, грошовий фонд буде набагато більшим, а знайдуть їх, за словами нардепа, у меценатів.

Начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту міської радиАндрій Деризимля впевнений, що чернігівці зможуть вигадати незвичайний і корисний місту проект.

- Насправді проекти в нашому місті є – і бюджет участі, й інші. Але я переконаний, що чим більше ідей, тим краще. В нас дуже багато активістів які хотіли б реалізувати свої надзвичайно цікаві проекти, але не знають як саме це зробити.

Директор агентства стратегічних комунікацій «PrimeMedia» Тетяна Бойкостворили лист-заяву проекту і розповіла, що це таке і чим воно корисно.

- Спеціальна заявка допоможе авторам проектів гарно їх презентувати, а спеціалістам спростить процес їх оцінювання. Це приклад заявки, з якою працює британська рада. В принципі це дуже гарна ініціатива і я вдячна, що з’являються меценати, готові підтримувати розвиток міста. Зараз триває процес створення стратегії розвитку міста до 2025 року. Була проведена перша відповідна сесія, зараз йде робота в різних управліннях. Результатом буде створення ряду проектів в різних нішах та різних масштабів, - додала вона.

Виконавчий директор «Чернігівського громадського комітету захисту прав людини» Віктор Тарасов розповів про свою думку щодо цієї ідеї.

- Місто має розвиватися, місто має змінюватися. Але для якісних змін потрібні якісні ідеї. В Чернігові доволі сильно розвинутий громадський сектор, є цілий ряд активістів, які можуть і хочуть діяти. Але їх ідеї потребують сприяння та підживлення, і це не завжди великі кошти. Чим менше бюджет проекту, тим якіснішим виходить результат. Потрібно шукати та виховувати активістів, які розвиватимуть наше місто та робитимуть його комфортним, креативним, - розповів він.

Чернігівське студентство за круглим столом представив проректор навчально-виховної роботи Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка Анатолій Тимошенко.

- Маю честь представляти студентство. Ідея слушна, вона наразі актуальна. Ті ж самі наші студенти перемогли з одним з проектів в конкурсі бюджету участі. Це доводить, що потенціал для створення подібних проектів в них є. З радістю передам цю ініціативу нашому студентству.

Історик, доктор історичних наук, професор кафедри історії України та політології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Сергій Липявко запропонував відтворити історичний прапор міста.

- Як історик я та наша громадська організація займається ребрендингом Чернігова як історичного міста. Вже більше десяти років ми пропонуємо відтворити історичний прапор міста. Іконографіка може бути різною, але це прапор з зображенням сцени Преображення Хрестова. Очевидно попередній мер не погоджувався реалізувати цей проект, тому що на прапорі зображений святий Владислав. До нового мера я ще не звертався, але хтось може йому передати. Цю ідею можна реалізувати буквально за декілька місяців. Ще я хотів би звернути увагу на видання книжок, якого в Чернігові фактично немає.

Керівник Громадського Центру «Час» Вероніка Рибак зауважила на тому, що краще було б продовжити вже існуючі проекти.

- Хотіла б додати про вело доріжку, яку відкривали минулого року. Справа в тому, що я живу поблизу неї. Раніше говорилось про те, що вона буде трошки довшою. Також є ідея щодо виданої в минулому році книги про історичні цінності Чернігова. Можливо, варто її продовжити, адже книжка вийшла дуже цікавою.

Засновник громадської організації «Твоя Справа» Євгеній Іванов запропонував створити щось, що принесе комфорт людям з особливими потребами.

- Можливо варто акцентувати увагу на проблемах містян з особливими потребами та створити відповідний проект. Адже наше місто фактично не адаптоване для погано зрячих. А за попередніми даними, в місті від 500 до 1000 сліпих. До того ж, в Чернігові мешкає дуже багато пенсіонерів, а з віком зір погіршується у всіх.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини