Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:20:06

Кошти є. Проте розрахуватися за минулорічні борги бюджетна установа поки що не може

27.05.2016   14:27

Цієї весни в області мали місце випадки відключення газопостачання в закладах соціального захисту та гуманітарної сфери.

Так, напередодні свята Великодня мешканці Козелецького геріатричного пансіонату залишились без гарячої води. У середу, 27 квітня, перед «чистим четвергом», ТОВ «Чернігівгаз Збут» відключило пансіонат від газопостачання.

Установа мала борг за природний газ, спожитий у грудні 2015 року. Але у зв’язку із закінченням бюджетного року та дією договору на постачання природного газу пансіонат не мав можливості розрахуватись за спожитий газ. Про об’єктивні причини несплати за газ надавачу послуги було відомо. Вирішення оплати боргу було можливим лише у судовому порядку.

Заборгованості за спожитий газ у 2016 році пансіонат не має.

Керівництво установи неодноразово зверталось до керівника ТОВ «Чернігівгаз Збут» щодо врегулювання цієї проблеми. Однак за чотири місяці газопостачальна компанія не подала позову до суду, нарахувала установі штрафні санкції та пеню й відключила газопостачання.

Припинення постачання газу залишило без теплої води хворих і немічних стареньких, які проживають у пансіонаті. Це поставило під загрозу забезпечення належного цілодобового догляду за ними та надання необхідних послуг. Хоча відключення газопостачання ніяк не змогло б вирішити питання оплати боргу.

Після постійних перемовин керівництва області з ТОВ «Чернігівгаз Збут», а також сплати геріатричним пансіонатом за відключення та поновлення послуг – постачання газу до установи відновили. Але ненадовго. Вже через тиждень підопічні пансіонату знову залишились без гарячої води.

Таким чином, на думку керівництва Чернігівської ОДА, дії ТОВ «Чернігівгаз Збут» по відключенню пансіонату від газопостачання (при розумінні неможливості розрахунку бюджетною установою за борги з об’єктивних, незалежних від неї причин) призводять до штучного створення антисоціальної ситуації.

Лише 18 травня ТОВ «Чернігівгаз Збут» звернулось з позовом до Господарського суду Чернігівської області про стягнення з Козелецького геріатричного пансіонату боргу – вдвічі більшого, ніж мали сплатити у грудні. Комерційна установа додатково вимагає компенсувати їй втрати від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів, штрафні санкції та пеню. Хоча це не відповідає вимогам договору.

Пансіонат вже двічі сплатив за відключення/підключення газопостачання та поновлення послуг. На сьогодні є кошти на погашення заборгованості. Залишається питання: «Скільки ще має сплатити бюджетна установа, поки суд винесе відповідне рішення та, нарешті, з’явиться змога розрахуватись за борги?...»

Непроста ситуація складалась і щодо закладів охорони здоров’я. Хоч у цьому році відключень від газопостачання стаціонарних та поліклінічних відділень медичних закладів області не відбулося, проте 24 квітня ц. р. через неврегульованість постачання газу ПАТ "Чернігівгаз" відключено від газопостачання приміщення архіву Прилуцької центральної міської лікарні.

Крім того, за поданням ТОВ «Чернігівгаз Збут» ПАТ «Чернігівгаз» надано список із 9-ти медичних закладів, які планувалось відключити від газопостачання.

При виникненні питань щодо відключення – керівництвом цих медичних закладів негайно вживались вичерпні заходи щодо врегулювання ситуації та недопущення обмеження або припинення постачання газу.

Подібні проблеми виникали внаслідок неузгодженої роботи газопостачальних компаній області та з причини неврегульованості (на той час) нормативної бази щодо закупівель бюджетними установами газу.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини