Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 02:16:29

За позовом прокурора на користь інваліда стягнуто 22 тис грн шкоди, завданої каліцтвом внаслідок ДТП

27.05.2016   07:48Агенцiя

Апеляційним судом Чернігівської області 25.05.2016 підтверджено правомірність позиції органів прокуратури щодо необхідності стягнення на користь інваліда втраченого заробітку внаслідок каліцтва в сумі 22 тис. грн. та здійснення щомісячних платежів до відновлення працездатності.

Позовні вимоги обґрунтовані нормами Цивільного кодексу України, яким передбачено можливість стягнення на користь потерпілого з особи, яка завдала шкоду каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, заробітку (доходу), втраченого внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності.

Згідно з висновком комісійної судово-медичної експертизи тілесні ушкодження потерпілого внаслідок ДТП віднесено до категорії тяжких за ознакою стійкої втрати працездатності не менше як на одну третину.

Попереднім рішенням суду апеляційної інстанції в задоволенні позову прокурора відмовлено з тих підстав, що винуватець ДТП застрахував свою цивільно-правову відповідальність як власник автомобіля, тому відповідачем у справі повинна бути страхова компанія.

Водночас прокуратурою доведено, що право потерпілого на відшкодування шкоди за рахунок особи, яка завдала шкоди, є абсолютним і не може бути обмежено або припинено наявністю в останньої Полісу обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників  наземних транспортних засобів. Тобто винуватець ДТП у подальшому несе повну матеріальну  відповідальність за шкоду, завдану потерпілому своїми неправомірними діями.

Завдяки активній позиції органів прокуратури після тривалого розгляду справи, у тому числі касаційною інстанцією, апеляційним судом Чернігівської області позовні вимоги прокурора задоволено в повному обсязі на користь позивача.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.