Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:46:13

Екологічна психологія як засіб покращення екологічного стану Чернігівщини

16.05.2016   12:17Агенцiя

Як стимулювати покращення стану навколишнього середовища Чернігівщини вирішували під час ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми екологічної психології: Еколого-психологічні наслідки криз та катастроф» (30 років після Чорнобиля), яка відбулася 12 та 13 травня.

До участі долучилися психологи, екологи, Громадянська мережа ОПОРА та всі, хто небайдужий до екологічного стану Чернігівщини.

Захід проводився в залі засідань Чернігівської міської ради та конференц-залі ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка. Організаторами конференції виступили лабораторія екологічної психології Інституту психології ім. Г. С. Костюка НАПН України (м. Київ) та кафедра екологічної психології та психічного здоров’я ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка (м. Чернігів).

Екологічна психологія займається тим, що вивчає психологічні проблеми взаємодії людини з матеріальним предметно-природним середовищем життя. Вона покликана вирішувати суперечності, які виникають між людиною, штучно створеним середовищем та природою, у зв’язку із погіршенням глобальної екологічної ситуації.

Метою конференція було визначити, як можна впливати на стан навколишнього середовища через екологічну психологію. Саме тому представники ОПОРИ протягом двох днів інформувала учасників про роботу Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», який покликаний стимулювати вищевказану ціль через реалізацію низки заходів.

Відтак, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець наголосила, що однією з цілей Проекту є зниження викидів вуглецю та спонукання до підвищення рівня використання альтернативних джерел енергії. При цьому впливає на цей рівень кожен із нас, що дуже просто прослідкувати через визначення власного екологічного сліду.

Екологічний слід демонструє споживання людьми кількості продукції екосистем. Це складний показник, який включає площу поверхні землі й кількість ресурсів, які потрібні одній людині або цілій країні для нормального існування.

За результатами дослідження організації Global Footprint Network, для того, наприклад, аби забезпечити всі потреби Китаю, потрібно було б 2,7 площі таких самих за розміром країн. Для задоволення потреб італійців щодо природних ресурсів знадобилося б 3,8 площі Італії. Досить високі коефіцієнти «екологічного сліду» також у Швейцарії — 3,5, Єгипту — 3,3, Великої Британії — 3,0, Греції — 2,6, Німеччини — 2,1, Індії — 2,0 та Сполучених Штатів — 1,9.

«Комплексний підхід до впровадження заходів з енергоефективності, вибір якісних матеріалів та обладнання, розуміння важливості цих змін для майбутніх поколінь дадуть можливість зберегти екологію та суттєво підвищити рівень життя. Новітні виклики потребують сучасних рішень. Наша мета – активізувати людей до якнайшвидшого впровадження усіх можливих заходів та сприяння підвищенню рівня екологічної свідомості, а відтак – і підвищенню рівня енергоефективності цілої України», – зазначає Наталія Висіканець.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини