Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:41:26

В області поширені випадки виплати заробітної плати нижче законодавчо встановленого рівня підприємствами

12.05.2016   09:48Агенцiя

За даними Головного управління статистики у Чернігівській області у лютому 2016 року заробітна плата штатних працівників підприємств, установ та організацій області становила 3484 грн.

Традиційною для економіки області є галузева диференціація зарплат. Як і раніше, найбільшою була заробітна плата працівників сфери інформації та телекомунікацій, фінансової та страхової діяльності, промисловості.

Проте, як зазначила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Світлана Волкова, на даний час в області, поширені випадки виплати заробітної плати нижче законодавчо встановленого рівня підприємствами, що здійснюють діяльність у сфері: торгівлі (21,6%), сільському господарстві (10,8%), будівництві (5,8%), транспорті (4,8%), підприємств, які здійснюють операції з нерухомим майном (9,2%), діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (8,4%).

Значний відсоток таких підприємств у м. Чернігові (24,6%), Чернігівському (20,4%), Н.-Сіверському (21,2%) та Носівському (18,8%) районах.

Йдеться про „тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. Це негативно впливає не лише на економіку країни, а й на самого працівника.

Адже, громадяни, які погоджуються отримувати зарплату в «конверті», не лише сприяють розвитку «тіньових схем», а й позбавляють себе соціальної захищеності - гідної пенсії в майбутньому, лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів тощо.

Такий працівник повністю беззахисний перед роботодавцем.

Домовленість про розмір заробітної плати жодним чином не зафіксовано, і роботодавець її виплачує доти, доки на те його воля.
Звернувшись по захист своїх прав, наприклад, до суду, профспілкових організацій, контролюючих органів, працівник не матиме практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини