Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:54:31

Дні пам’яті та примирення у Чернігові: з маками та без салютів

12.05.2016   07:18

11 травня у прес-центрі «Чернігівський монітор» відбулася прес-конференція, присвячена Дням пам’яті та примирення у Чернігові. У ній взяли участь заступник голови правління ГО «Апельсин» Станіслав Тавлуй, начальник Управління культури і туризму Чернігівської міської ради Юрій Ткач та представниця Української Асоціації Матерів Тетяна Плескач.

Як вже повідомлялося 8 та 9 травня у Чернігові проходили культурно-масові заходи з нагоди Дня Перемоги над нацизмом у ІІ Світовій війні та Днів пам’яті та примирення. Цього року було змінено традиційний сценарій відзначення цієї дати. Організатори відмовилися від пафосних концертів та салютів, а відзначили День Перемоги з новими символами та традиціями.

«Квітка маку є традиційним символом відзначення Дня Перемоги. Люди позитивно сприймають його. Це говорить про те, що українці мирна нація», - розказав свої спостереження один з організаторів заходів до Дня пам’яті та примирення, Станіслав Тавлуй. Також він розповів, що взагалі новий формат травневих заходів сприймався чернігівцями доволі позитивно, але і без питань «Концерт буде?» або «Коли салют?» не обійшлося. Станіслав пожартував, що на ці питання він відповідав, що все сам відмінив і тому владцям немає чого перейматися.

Говорячи про вечірні заходи 8 та 9 травня, які відбувалися на Алеї героїв, начальник Управління культури та туризму Юрій Ткач відмітив: «Думаю, багато відкриттів зробив кожен для себе під час цих бесід, відео-презентацій та виставок». Також він підтримав думку, що чернігівці сприймають Дні пам’яті та примирення як святкові. «Для людей старшого покоління це дійсно свято. Особливо для тих хто пам’ятає війну з розповідей батьків, дідусів, або сам пережив. Війна – це трагедія нації. Українці ніколи не розпочинали воєн, але натерпілися від різних агресорів», - сказав Ю.Ткач. На його думку треба згадувати і вшановувати пам'ять всіх українців, які загинули під час другої світової війни.

За його словами зміни відбулися і у офіційних заходах, які відбувалися у Чернігові 9 травня. «Мітинг у сквері Попудренка відбувався за новим сценарієм. Ми не могли не об’єднати вшанування пам’яті тих, хто боровся проти нацизму під час Другої світової війни, та тих, хто бореться проти нового нацизму (фашизму) сьогодні на Сході», - розповів Юрій Ткач.  Також він додав, що відсутність пишних святкувань на фоні багатьох творчих і патріотичних заходів підкреслювали головну тезу Дня Перемоги та Днів пам’яті і примирення: «Пам’ятаємо. Вшановуємо».

За словами представниці УАМ та співорганізатора заходів Тетяни Плескач чернігівці охоче обмінювали благодійні внески на символ Днів пам’яті та примирення – квітку маку. І дорослі, і діти – всі позитивно сприймають цю нову символіку. За її словами молодь та діти сприймають червоний мак поки що як модний символ. «Але завдяки таким модним тенденціям відбувається зміна світогляду та переконань», - вважає Тетяна Плескач. Вона також розповіла, що і поліцейські, які чергували під час заходів, обмінювали благодійні пожертви на маки.
Разом з Єдиним волонтерським центром за два дні було зібрано більше чотирьох тисяч гривень. Ці гроші волонтери планують витратити на допомогу воїнам АТО.

За словами редактора порталу «Свобода ФМ» Олега Головатенка, цього року День Перемоги набув «людяного формату святкування». Він зазначив, що дуже сумно і прикро було спостерігати після чернігівських заходів за новинами про протистояння у інших містах України. «Треба відходити від стереотипів», - переконаний журналіст.

В цілому, практично всі присутні прийшли до висновку, що перше офіційне відзначення Днів пам’яті та примирення у Чернігові вдалося.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини