Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:23:07

8 травня виставку "Українська Друга світова" відвідали військовослужбовці Чернігівського гарнізону

09.05.2016   08:36Агенцiя

8 травня у День пам’яті і примирення, військовослужбовці Чернігівського гарнізону відвідали виставку «Українська Друга світова» у Чернігові в приміщенні торгово-розважального центру «Hollywood». Вона експонується в обласному центрі з 14 квітня ц.р.

Організатори заходу: Український інститут національної пам’яті і Чернігівський обласний військовий комісаріат.

Виставка створена спільними зусиллями Українського інституту національної пам'яті та Центру досліджень визвольного руху.

На ній представлено 24 фотодокументальні плакати, які демонструють новий погляд на причини, перебіг та наслідки Другої світової війни, а також роль України в ній. Крім того, експозиція розповідає про незаслужено забутих героїв України, які боролися з нацизмом на інших фронтах – у Франції, Північній Африці, на Тихому океані тощо. Виставка показує події від 1 вересня 1939 року, коли українці у складі Війська Польського вступили в бій з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. Як відзначають творці виставки, символічно, що саме українець – генерал Кузьма Дерев'янко поставив підпис від імені СРСР у фінальному документі війни – Акті про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 р.

Перед початком перегляду експозиції підполковник Вадим ЛІЛЬЧИЦЬКИЙ, заступник Чернігівського обласного військового комісара по роботі з особовим складом, наголосив: «Пам’ятаємо! Перемагаємо! Наші предки розгромили нацизм. Вивчаємо історію, враховуємо її уроки. Ця виставка Українського інституту національної пам’яті наочно показує, що Український народ зробив вагомий внесок у рятування світу від нацизму, українські військовики вже традиційно показали, що вони великі воїни. Наша робота надійно захищати рідну Україну від агресора, забезпечити територіальну цілісність та безпеку її кордонів. За нами наш народ!».

Він зауважив: «У сфері військово-патріотичного виховання з 2014 р. динамічно і результативно розвивається співпраця Чернігівського обласного військового комісаріату з Українським інститутом національної пам’яті, яка буде тільки поглиблюватися і розширятися».

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, подякував Чернігівському обласному військовому комісаріату за плідну співпрацю і підкреслив: «Зробимо усе, що в наших силах. Це питання національної оборони і безпеки. Історія дійсно наочно показує, що українці великі воїни. Головне, щоб вони тільки в лавах української армії захищали власну незалежну Українську державу, свій власний народ. Найбільшою трагедією нашого народу у Другій світовій війні було, що його сини і доньки воювали в лавах чужих армій за чужі національні-державні інтереси, дуже часто один проти одного. І тільки в лавах Української повстанської армії вони воювали за свою свободу і незалежність. Ознайомлення з цією виставкою – одна із найбільш дієвих форм відзначення Дня пам’яті і примирення».

Під час представлення стендів експозиції про початок німецько-радянської війни, трагічну долю 3 млн. 335 тис. радянських військовополонених тільки в 1941 р. (за всю війну захоплено Вермахтом у полон 5,7 млн. червоноармійців) та жах нацистської окупації в Україні, представник Українського інституту національної пам’яті привернув увагу до невтішного висновку: «Ось наслідки того, що держава проводила у 1920-ті – початок 1940-х рр. злочинну політику щодо своїх громадян. До речі, однією з головних причин катастрофи Червоної армії у 1941-1942 рр. була відсутність міцної мотивації воювати за Сталіна, комуністичну партію, СРСР, тобто комуністичний режим із голодоморами, репресіями, тотальним зубожінням тощо».

Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті, презентував військовослужбовцям книгу «Міф і війна. Невідома Друга світова», в якій 15 істориків розвінчують 50 найпоширеніших радянських та сучасних міфів про Другу світову війну.

Історик підкреслив: «Свідоме спотворення минулого сьогодні використовується керівництвом Російської Федерації для ідеологічного супроводу збройної агресії на сході. Але будь-яка брехня боїться правди. Тож наше завдання – показати історію війни такою, як вона є, без жодних прикрас і фальшувань. Правда лише підкреслить подвиг українського народу в Другій світовій, його вагомий внесок в перемогу Антигітлерівської коаліції».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини