Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:06:58

Чи змінять депутати "правила гри" для чернігівських громадських організацій?

26.04.2016   12:10Агенцiя

25 квітня в Громадському прес-центрі "Ініціатива" відбувся «круглий стіл» присвячений питанням громадської участі, які виносяться на розгляд пленарного засідання 7 сесії Чернігівської міської ради (що відбудеться 28 квітня) та питання цієї ж теми, що були ініційовані, але так і не були включені до поряду денного.

Участь у круглому столі взяли громадські активісти, журналісти та представники двох фракцій Чернігівської міської ради(БПП "Солідарність" та "Демократичний альянс").

Положення про громадський бюджет (бюджет участі) у місті Чернігові.
Вже другий рік поспіль у Чернігові планується залучити громаду до формування міського бюджету на наступний рік. Інструментом, що дав можливість активного залучення громадян став бюджет участі. У минулому році переможцями стали 17 проектів, три з них вже на стадії реалізації, це: інформаційно-культурний центр "Файнбук" на Масанах, служба соціального таксі та "Відповідальний вибір"(первинна підготовка тренерів з профілактики наркоманії, ВІЛ, СНІД, злочинності і т.д.).

"Через те, що було багато нарікань на переважання переможців бюджетників, цього року вносить ся нове формулювання в положення, а саме "загальнодоступність для всіх мешканців міста". Це зміни, які унеможливлюють участь більшості бюджетних установ, які є закритими, тобто до них не мають доступу всі громадяни". – розповідає член робочої групи з впровадження громадського бюджету в Чернігові Ірина Бабчук.

Таким чином проекти на кшталт ремонту в якійсь з шкіл автоматично не можуть брати участь у конкурсі, у той же час наприклад стадіон, що буде загальнодоступний для мешканців, потрапляє під нові вимоги.
Також, важливою зміною є продовження терміну подання проектів до 31 травня, оскільки інформаційну кампанію, що мала повідомити чернігівців про можливість участі у формуванні громадського бюджету, було провалено.

У проекті, що виноситься на сесію передбачається, що участь у голосуванні зможуть брати і неповнолітні чернігівці. Мінімальний вік учасників голосування пропонується зменшити до 16.

Голосування за проекти, які будуть допущені міською радою планується провести з 15 по 30 вересня.

Через зловживання під час голосування у минулому році, був обговорений варіант про можливість електронного голосуванні, якщо до того часу встигнуть розробити відповідне програмне забезпечення. У той же час робоча група не відкидає і можливості розробки окремого положення для голосування, за для зменшення кількості фальсифікацій.
Програма розвитку громадського суспільства.

Суть проекту рішення "Про програми розвитку громадського суспільства на 2016-2020" полягає в запровадженні конкурсного підходу в підтримці проектів діяльності громадських організацій.

"Мова йде про боротьбу ідей, пропозицій, спів фінансування громадською організацією у розмірі 10% від розміру проекту, і найголовніше це звітування і оцінка якості роботи". – говорить один з авторів проекту рішення, депутат Чернігівської міської ради Ігор Андрійченко.

На думку депутата, шанси на ухвалення цього проекту рішення невеликі, але вони є. Чотири з шести комісій підтримали цей проект, у той же час виконком лише з другого разу проголосував "За", і без розділу "фінансування".

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини