Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:41:32

Як не потрапити на гачок шахраїв, купуючи/продаючи нерухомість?

05.04.2016   08:01

Зареєструвати право власності на майно та внести інформацію про себе в оновлену електронну базу Міністерства юстиції, звертатися тільки до перевірених фахівців – нотаріусів і ріелторів, які успішно працюють не один рік і до яких звертаються знову та знову, не боятися укладати «ексклюзивну угоду» с агенцією нерухомості (АН) – ці та деякі інші поради почули журналісти під час прес-конференції фахівців, що пройшла в медіа-центрі «Моє місто» 4 квітня.

На запитання представників ЗМІ компетентні відповіді надали нотаріус, доктор філософії в галузі права Ольга Белова, директор АН «Приват Ріелт» Інна Різуха та керуючий партнер АН «Prostor&Partners» Анжеліка Лискова. Важливо, що з 2013 року у нас діє новий Закон України «Про реєстрацію державних прав на нерухоме майно та їх обтяження», до нього вже декілька разів вносилися зміни, тому про всі нові технічні, юридичні, фінансові тонкощі варто нагадати чернігівцям.

- Чи треба зараз йти та реєструвати свої майнові права? Звичайно! – говорить нотаріус Ольга Белова. - Тому що все, що було оформлене до 2002 року, зберігається тільки в книгах БТІ в архіві КП «Бюро технічної інвентаризації», тобто у паперовому вигляді. Реєстрацію права власності цих людей в електронних реєстрах ми не бачимо. Це означає - є підґрунтя для діяльності шахраїв. Хтось може квартиру продати, а власник про це і не знатиме. Особливо, якщо він працює за кордоном, здає житло квартирантам. За такими квартирами слідкують, і подібні прикрі випадки в Чернігові траплялися. 

Олена Белова рекомендує чернігівцям й усім жителям області звертатися та заносити свою нерухомість в оновлений реєстр Мін’юсту, що був сформований в 2013-му році та об’єднав всі «старі» реєстри: реєстри іпотек, заборон, права власності, арештів державної виконавчої служби. Доступ до нього мають тільки нотаріуси та державні реєстратори. «Ми можемо подивитися, чи можна щось з цим майном робити, - продовжує фахівець. – Державна реєстрація важлива ще й тому, що право власності на нерухомість виникає саме в момент реєстрації. Якщо ви є в цій базі, маєте 100% гарантію, що вашу нерухомість ніхто не забере. Якщо вас «не видно» в реєстрі, хтось може цим скористатися».

Учасники прес-конференції розвіяли декілька міфів, пов’язаних з цією процедурою. Перший, що це задорого. Якщо клієнти звертаються до нотаріуса завчасно, документи на перевірку подають за 3-5 днів до моменту реєстрації, це коштує всього 140 грн. плюс 35 грн. за квитанцію, загалом до 200 грн. Якщо ж людина потребує первинної реєстрації буквально в той же день, це коштує 6900 грн. Такий розмір адміністративного збору встановило Міністерство юстиції, щоб прибрати корупційну складову.  Другий міф: якщо інформацію про власника житла внесуть до єдиного реєстру, це нібито приверне увагу податкової. Це теж не відповідає дійсності!

Як економічна ситуація в нашій країні вплинула на ринок нерухомості, проаналізувала керуючий партнер АН «Prostor&Partners» Анжеліка Лискова та порадила присутнім: «Покупець прагне продати нерухомість в кризу так, щоб не прогадати. Постійно змінюється курс, попит-пропозиція. Людям важко орієнтуватися, за якою ціною і в який саме момент краще та вигідніше продати нерухомість. Моя порада – звертайтеся до людини, яка володіє ситуацією, яка бачить картину в цілому, і якій ви довіряєте. Прислухайтеся до порад ваших рідних, друзів. Буває, люди роками продають свою квартиру, це неправильно. Часто власники припускаються помилки: звертаються до всіх агенцій нерухомості одночасно, втрачають час. Наразі всі агенції тісно контактують і співпрацюють, їх близько 50. Ваш ріелтор обов’язково поширить інформацію про те, що ваш об’єкт продається».

Журналісти поцікавилися також, до чого зобов’язує сторони «ексклюзивна угода», яку АН пропонують клієнтам. «Давайте назвемо цю угоду звичайним контрактом! Адже замовляючи ті чи інші послуги, ми все одно укладаємо угоду, - запропонувала Інна Різуха. – Тобто «ексклюзивна угода» - це контракт, що підтверджує серйозність намірів усіх сторін. Ви нібито наймаєте ріелтора на роботу. Про що йдеться в цій угоді? Виконавець, тобто АН, бере на себе певні зобов’язання, що саме він буде робити, аби продати той чи інший об’єкт. АН зобов’язується звітувати перед клієнтом про свою роботу. Тобто основне завдання  «ексклюзивної угоди» – захист інтересів власника, щоб він отримав послугу, яка його задовольняє (не продешевив за ціною і не згаяв час). Адже в кожний конкретний момент існує різний попит. Сьогодні продається одна двокімнатна квартира, і на неї – 4-5 покупців. Люди хочуть купити саме в цьому районі. Однак за тиждень ситуація змінюється. На ринку можуть з’явитися ще дві-три квартири, тому лише ріелтор знає, яка ціна найбільш приваблива в той чи інший момент».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини