Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 21:20:58

Річниця трагедії села Козари

12.03.2016   14:36

11 березня 1943 року нацистськими загарбниками було повністю спалене село Козари Носівського району та розстріляні понад 4800 його жителів.

Було спалено 256 українських сіл і містечок, де карателі знищували усіх жителів від малого до великого. Так було у Кортелісах на Волині, у Корюківці – на півночі нашої області. Так було і тут, у багатостраждальних Козарах.

Щороку на цьому священному місці збираються жителі села, представники громадськості, духовенство, щоб вшанувати світлу пам'ять закатованих людей. І ця традиція, як і сама пам'ять, житиме у всіх поколіннях.

Почесними гостями у відкритті пам’ятного знаку, який встановлено для вшанування пам’яті знищеного мирного населення Козар, були перший заступник голови Носівської райдержадміністрації Микола Бузина, голова Носівської районної ради Володимир Ігнатченко, депутат Чернігівської обласної ради Григорій Супрун.

Будь-які сторінки історії не повинні піти у забуття. А тим більше – така трагедія, що завжди болітиме у душах людей незаживаючою раною. Пам'ять про Козарівську трагедію, страшну долю інших українських сіл згуртовує нас як єдиний український народ, - наголосила голова Козарівської сільської ради Марія Татаренко.

Учасники мітингу вшанували загиблих земляків хвилиною мовчання. Відбулося покладання вінків та квітів до пам’ятника жертвам трагічних подій.

Освячення пам’ятника та заупокійну літію провів Благочинний Носівського району, настоятель Свято-Троїцького храму митрофорний протоієрей Михаїл Гулик разом з духовенством району.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини