Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 02:35:17

1 березня - Всесвітній день цивільної оборони

01.03.2016   10:42Агенцiя

Всесвітній день цивільної оборони відзначається 1 березня з метою пропаганди знань про цивільну оборону і підняття престижу національних рятувальних служб.

День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день в березні 1972 року набрав чинності устав Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО).

В 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі «Асоціацію Женевських зон» - «зон безпеки», яка згодом була перетворена на міжнародну організацію цивільної оборони. Більш ніж 50 держав вирішили об’єднатися для створення в своїх державах «зон безпеки». Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем`єр-міністра України від 25.07.1998 р.
Серед напрямків діяльності МОЦО слід виділити такі: підготовка національних кадрів в галузі управління в період надзвичайних ситуацій; надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження непередбачених ситуацій і захисту населення; пропаганда досвіду і знань з ЦО.

Першочерговим завданням цивільної оборони був захист мирного населення в умовах воєнних дій.
У червені 1996 року – на базі Штабу Цивільної оборони України і МінЧорнобиля було створено Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Також з метою наближення до світових стандартів, від назви основного інструмента державної політики у сфері протидії наслідкам катастроф - цивільної оборони в Україні здійснюється перехід до назви – цивільний захист.

З початку 2013 року розпочала свою діяльність Державна служба України з надзвичайних ситуацій, яка успадкувала кращі традиції, досвід рятування людей від небезпеки.
В нашій області питанням забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту займаються управління ДСНС України в області  Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи  Чернігівської обласної державної адміністрації.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області та їх структурні підрозділи в містах та районах. Саме фахівці зазначених мною управлінь та установ на сьогоднішній день вирішують комплекс завдань, покладених на систему цивільного захисту.
Не дивлячись на те, що за роки існування спочатку система цивільної оборони, а сьогодні цивільного захисту зазнавала багато змін, головним завданням завжди було і залишиться поспішати на допомогу людям!

Тетяна Моргун
Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.