Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:15:40

Поліція рекомендує громадянам здати незаконну зброю

01.03.2016   08:36Агенцiя

Поліція Чернігівщини реалізує план основних заходів щодо протидії незаконному розповсюдженню зброї, боєприпасів, вибухових речовин та профілактики злочинів з їх використанням.

Одним з основних завдань поліції є виявлення та перекриття каналів постачання зброї, боєприпасів та вибухівки на Чернігівщину, а також встановлення постачальників і покупців цього небезпечного товару. Згідно з чинним законодавством порушників статті 263 Кримінального кодексу України чекає від трьох до семи років ув’язнення.

Але законодавець передбачив і альтернативу кримінальному покаранню за володіння зброєю. Так, частина 3 статті 263 Кримінального кодексу України говорить, що звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

У зв’язку з цим на Чернігівщині, як і у всій державі, з першого березня розпочинається місячник добровільної здачі зброї.

Незареєстрована зброя – це не тільки порушення закону, а й причина нещасних випадків, які можуть трапитися з громадянами або їх близькими.

Кримінальна відповідальність настає і в разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів тощо) згідно з частиною 2 статті 263 Кримінального кодексу України – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років».

Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність. Стаття 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення гласить, що за «придбання, зберігання  передачу іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметри і швидкістю польоту кулі понад  100  метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ - тягнуть за собою накладення  штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. А в разі повторного порушення - штраф від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї».

Крім того, якщо громадяни добровільно здадуть до органів внутрішніх справ мисливську вогнепальну, холодну або газову зброю, то в подальшому вони матимуть можливість після оформлення відповідних документів зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах.

Тож якщо ви бажаєте позбавитися незаконної зброї, боєприпасів чи вибухових речовин, радимо звернутися до працівників дозвільної системи  Чернігова за номером 619-885, дозвільної системи Чернігівської області за номерами 619-230, 668-251 або в місцеві відділення поліції за місцем проживання.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини