Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 09:27:07

"Дубова мафія" орудує на Чернігівщині. ВІДЕО

23.02.2016   07:36

Злодії відтепер не лише крадуть особливо цінну деревину, вони стріляють по лісовій охороні.

В Козелецькому лісництві Остерського держлісгоспу здійснено збройний напад на працівника, чоловік не постраждав, та кулями пошкоджено його автомобіль. За даним фактом відкрито два кримінальні провадження.

Юрій Кравчук, директор ДП «Остерське лісове господарство»: «Це дорога на Бобровицю, з якої були проведені постріли в машину майстра лісу». Майстер лісу Козелецького лісництва Олег Онопрієнко показує постраждалий автомобіль, у який влучили три кулі. Самого чоловіка дивом не зачепило, адже вогонь вівся прицільний. Невідомі зрубали в лісі два дуби, і ще десять намітили для подальшої вирубки. Тому керівництвом Остерського держлісгоспу було прийнято рішення чатувати на злодіїв, а помітивши їх, повідомляти до правоохоронних органів. Наступної ночі викрадачі лісу знову з’явилися. Машина під’їхала зі сторони Бобровиці. Олег Онопрієнко, майстер лісу Козелецького лісництва ДП «Остерське лісове господарство»: «Я так зрозумів, хтось звідти вийшов, та я не розраховував, що будуть стріляти. Після першого пострілу я намагався завести машину, вона не заводилась, я вискочив вони стріляли вдогонку. Я їх не бачив, вони мене бачили, вони з тепловізорами, що я можу з голими руками?»

Припущення щодо наявності у зловмисників тепловізора виникли тому, що неможливо так просто поцілити з великої відстані у машину, якої не видно. Юрій Кравчук: «Від цього місця до дороги – 195 кроків великих, подивіться на густоту дерев, чи можна о першій ночі побачити машину заглушену з потушеними фарами, щоб вести прицільний вогонь?»

Викрадачі дерев зовсім знахабніли і нічого не бояться, кажуть лісівники. Вони обирають найкращі дуби, причому деякі з них стоять прямо над дорогою, на яку й впадуть при зрубуванні. А ще злодії перестали возити вкрадене вантажівками, пристосовують для цього мікроавтобуси.

Подібні випадки траплялися і минулого року в інших лісництвах, розповідає Юрій Кравчук, проте справи ще досі не розслідувані до кінця. Лісова охорона зараз кинута один на один зі злодіями. Юрій Кравчук: «Вона беззбройна, без нічого, немає ніяких прав, навіть, якщо ми зафіксували порушення і їде машина за межами лісового фонду, ми не маємо право її зупинити».

Про напад на Олега Онопрієнка одразу повідомили правоохоронців, проте керівництво держлісгоспу прибуло на місце події раніше за оперативну групу, яку, за словами лісівників, їм довелося забирати своєю машиною. Поліцейські це спростовують. Олексій Власенко, заступник начальника Козелецького відділення Ніжинського відділу ГУНП в області: «Не може бути, то може додаткова група, основна виїжджала. 5 хвилин і виїхала група, по такому факту зразу».

Лісівники кажуть, стріляли, швидше за все, із джипа сріблястого кольору. Припускають, що навіть бачили цей автомобіль після інциденту. Правоохоронці поки що не можуть це підтвердити. Олексій Власенко: «Машина не встановлена, було темно, проводяться слідчі дії. Дві справи порушено: незаконна порубка лісу і пошкодження майна».

Дуб заборонений до експорту, та ця деревина дуже цінується за кордоном і дуже дорого там коштує. Тож лісівники припускають, що зловмисники планували відвезти зрубані древа на лісопильню – зробити заготовки, які вже потім можна було вивезти.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини