Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:13:49

В полі зору Асоціації "Ради Чернігівщини" - розвиток соціальної сфери, прискорення реформ та децентралізація влади

18.02.2016   09:22

17 лютого голова обласної ради Станіслав Вдовенко разом із своїм заступником Арсеном Дідуром провів виїзні збори обласної Асоціації «Ради Чернігівщини на базі Куликівського району.

Разом з ними до району прибули перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірина Грозенко, депутат обласної ради від Куликівщини Віктор Труш, прокурор області Віктор Носенко, директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерій Дудко, начальник управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області Ксенія Лук'янець, експерт Офісу реформ Микола Силенко, члени Асоціації «Ради Чернігівщини» - голови районних рад та керівники міст обласного значення краю, представники засобів масової інформації.
Гостей на своїй землі від органів місцевого самоврядування зустрічали голова Куликівської районної ради Наталія Халімон та її заступник Юрій Крепосний, а від місцевої державної виконавчої влади - очільник райдержадміністрації Олексій Ракоїд.

Програма порядку денного цього важливого регіонального заходу була приурочена основним аспектам соціального розвитку територіальних громад, темі реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади, а заодно - питанням особливостей цьогорічного бюджетного процесу, дотримання вимог міграційного законодавства та прийняттю цілої низки організаційних рішень.

Відкриваючи виїзний форум Асоціації, який розпочався пленарним засіданням в актовому залі райради, голова обласної ради Ігор Вдовенко щиро подякував керівникам району за надану можливість провести виїзні збори Асоціації саме на Куликівщині та запросив Наталію Халімон і Олексія Ракоїда озвучити учасникам зібрання основні аспекти соціально- економічного розвитку цього Придеснянського регіону.

Із висловленого ними, можна було зрозуміти, що район не «сидить, склавши руки», а досить активно долучається до інвестиційних програм та напрацювання проектів соціального розвитку. Окремі сільські ради відмінно співпрацюють із регіональними представництвами ПРООН, Фондом Г.Зайделя, іншими недержавними інвестиційними джерелами, які дають можливість удосконалювати інфраструктуру району.

Зокрема, завдяки цим ініціативам. освітлюються сільські вулиці енергозберігаючими лампами, а газове опалення переводится на дешевше – альтернативне, в тому числі і на твердопаливні котли тощо. Було приємно чути, що Куликівщина в числі тих регіонів Чернігівщини, де торік помітно нарощували виробничі і бюджетні показники. Один із яскравих прикладів – завод «Прометей», де виготовляють паливні брикети майже із сміття і мають з цього не лише прибутковий зиск, але й активно наповнюють місцеві скарбниці. Та головне, як наголосили обидва доповідачі, цим та іншим, нехай хоч і скромним, але перспективним успіхам, сприяє тісна співпраця виконавчої та самоврядної влади району.

Звертаючи увагу на сказане, голова обласної ради Ігор Вдовенко у своєму виступі побажав керівникам району подальших успіхів на шляху такої корисної взаємодії і співпраці та закликав членів Асоціації наслідувати їх приклад на благо своїх районів і територіальних громад.

Сьогодні, як наголосив промовець, кожному із обраних народом депутатів та керівників райрад, міст і сіл слід забути про свою політичну приналежність і про будь-який піар, бо треба «засукати рукави» і працювати на громаду, область і державу.

У своєму виступі Ігор Вдовенко також окреслив основні аспекти діяльності органів місцевого самоврядування області та їх спільної взаємодії на шляху впровадження реформ системи самоврядування і децентралізації влади. За його словами, завдяки спільній роботі легше вирішувати нагальні проблеми життєзабезпечення наших громад.

За словами керівника, обласна рада і надалі буде розвивати співпрацю між своїми колегами- депутатами та народними обранцями інших місцевих рад через форми взаємодії, визначені чинним законодавством. Зокрема, через участь в роботі сесій місцевих рад, в нарадах, в місцевих засобах масової інформації та офіційному вебсайті обласної ради.

Керівник представницької влади краю також наголосив, що, у свою чергу, обласна рада обов'язково буде розвивати співпрацю між депутатами облради та народними обранцями інших місцевих рад через форми взаємодії, визначені чинним законодавством. Зокрема, через участь в роботі сесій місцевих рад, в нарадах, виступах у місцевих засобах масової інформації тощо.

Він також наголосив, що інформаційна складова є однією з пріоритетних в роботі органів місцевого самоврядування, без налагодження якої не слід очікувати на розуміння і підтримку дій влади з боку суспільства.

Голова обласної ради у своєму виступі звернув особливу увагу учасників зборів на чіткому виконанні чинного законодавства щодо забезпечення соціального захисту населення. І особливо учасників антитерористичної операції на сході України.

Ігор Вдовенко у свойому виступі також окреслив цілу низку проблемних питань та напрями їх вирішення у спільній взаємодії з органами виконавчої влади на благо області та побажав усім членам Асоціації успіхів на цьому шляху.

Наголосимо, що в подальшому ході виїзних зборів їх учасники провели вибори правління Асоціації «Ради Чернігівщини», очільником якого одноголосно обрали голову обласної ради Ігоря Вдовенка. Далі вони розглянули питання «Про обрання ревізійної комісії Асоціації», на чолі якої «поставили» голову Ніжинської районної ради Олега Бузуна. А за тим головні самоврядівці Придесення розглянули питання «Про встановлення розміру річного внеску членів Асоціації за 2016 рік» і, як результат, зважаючи на інфляційні процеси в державі, за ініціативи більшості, його грошовий обсяг подвоїли.

На виїзних зборах Асоціації «Ради Чернігівщини» сьогодні також заслухали інформаційне повідомлення «Про основні аспекти реформування місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою в Україні», з яким виступив експерт Офісу реформ Микола Силенко.

Далі, згідно з порядком денним слово було надано директору Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерію Дудку, який проінформував зібрання «Про особливості виконання місцевих бюджетів та міжбюджетні відносини в 2016 році».

Про передачу відповідно до чинного законодавства повноважень у сфері реєстрації місця проживання фізичних осіб виконавчим органам місцевих рад розповіла начальник управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області Ксенія Лук'янець .

А завершилися виїзні збори Асоціації «Ради Чернігівщини» практичною частиною, яка відбулася на базі Горбівської сільської територіальної громади.

І тут, дійсно, було чому повчитися, адже місцева територіальна громада, завдяки спільно обраному сільському голові, Оксані Трикашній, постійно досягає успіхів у соціально- інфраструктурному розвитку. А це – не лише перемога в обласному конкурсі на кращу сільську раду, але й рекорди у міжнародних проектах, де Горбівська громада креативно завойовує нормальні фінансові гранти для свого соціального розвитку.

А на завершення інформації скажемо, що найголовнішим підсумком сьогоднішнього виїзного засідання обласної Асоціації «Ради Чернігівщини» в Куликівському районі є те, що всі її члени не лише взяли на озброєння побачений у районі досвід, але й напрацювали відповідні напрямки спільної діяльності щодо подальшого реформування влади та успішного розвитку Чернігівщини.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини