Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 16:23:07

Едуард Альохін: "Українські правоохоронці мають відповідати європейським нормам!"

06.01.2016   10:48Агенцiя

Реформа правоохоронних органів Чернігівщини, а також інші актуальні питання з цієї сфери стали темою інтерв'ю з начальником Управління полковником поліції Едуардом Альохіним.

- Едуарде Володимировичу, деякі громадяни, особливо похилого віку, цікавляться, навіщо треба було перейменовувати звичну для всіх міліцію на поліцію. Адже функції залишаються ті ж самі, тільки форма змінилася.

- Міліція, якщо подивитися значення цього слова в енциклопедії, - це нерегулярні збройні формування, що використовуються як для військових цілей, так і для підтримки громадського порядку. Вони створюються з місцевого населення і не входять до складу системи державних регулярних військових і правоохоронних органів. Тоді як поліція - система саме державних служб і органів з охорони громадського порядку. Погодьтеся, це визначення більше відповідає реаліям.

Функції, дійсно, залишаються майже ті ж самі, але в процесі реформи правоохоронних органів буде змінено суть, способи їхнього виконання. «Народжена революцією» (пам'ятаєте, був такий телесеріал?) міліція давно вже перетворилася на закостенілу структуру, яка жила і діяла за застарілими правовими лекалами. Але ж країна - змінилася! Люди, суспільство змінилися! Ми йдемо в Європу, тому й українські правоохоронці мають відповідати європейським, цивілізованим нормам.

- Нещодавно загін нової патрульної поліції Чернігова відбув на навчання до тренінгового центру МВС України в Київській області. Як проходять заняття?

- Нормально, без ексцесів. Є деякі дрібні робочі питання, але вони оперативно вирішуються. Курсантам подобається, займаються із задоволенням. Вони пройшли досить жорсткий відбір - із трьох тисяч претендентів відібрали 210 найкращих. Зазначу, що відбір був об'єктивним, цим займалася окрема організація, ми жодним чином на цей процес не впливали.

- Після закінчення навчання вони повернуться в Чернігів чи зможуть самостійно обирати собі місце роботи?

- Усі повернуться сюди. Вони вже зараховані в штат патрульної поліції Чернігова.

- Ви вірите, що молоді, добре навчені, але недосвідчені поліцейські зможуть щось змінити на краще?

- Ну, однозначно відповісти важко. Я сподіваюся, що зможуть. Якщо є бажання, нове бачення шляхів розв'язання проблем, нові технічні можливості, то чому б ні? Крім того, вони працюватимуть за новими схемами. Зокрема населені пункти планується розбити на квадрати, буде задіяна спеціальна система оповіщення, що дозволить оперативно реагувати на виклики громадян. Незалежно від того, чи побутовий там скандал, убивають когось або собака покусав, - нова схема передбачає максимально швидке й стовідсоткове реагування на всі виклики.

Зрозуміло, на це потрібні кошти. У бюджеті на 2016 рік закладено необхідні суми для МВС. Будемо сподіватися, що вони виділятимуться в першу чергу на ці підрозділи.

- Чи входить до цієї схеми давно анонсоване оснащення громадських місць Чернігова камерами відеоспостереження? І якщо так, то маєте вже якісь результати?

- Рішення про встановлення таких камер має прийняти Чернігівська міська рада. Я сподіваюся, що питання буде розглянуто найближчим часом. Адже це потрібно не тільки поліції, а й багатьом іншим службам. Ми вивчали досвід з цього питання, наявний в інших областях України, і зацікавились прикладом Тернополя. Там уже повністю перейшли на таку систему спостереження, і це позитивно позначилося на діяльності правоохоронних органів.

- Едуарде Володимировичу, повертаючись до питання формування нової поліції. Чи не вийде так, що в ході атестації співробітників органів МВС, яка поки що проводитися тільки в Києві та Київській області, разом з водою можуть виплеснути й дитину? Адже ніхто не застрахований від помилок і «за бортом» можуть опинитися досвідчені й цінні фахівці, що чесно прослужили Законові не один десяток років...

- Є такі побоювання, звичайно. Ми бачимо, що й у пресі щодо цього багато запитань. Є елементи деякої розгубленості у старих співробітників, нерозуміння своєї найближчої перспективи. Це накладає серйозний відбиток на роботу, доводиться втручатися. Та будемо сподіватися, що помилок пощастить уникнути, тим більше, що при визначенні професійних можливостей того чи іншого правоохоронця використовуються найсучасніші тести, розроблені провідними світовими спеціалістами. Крім того, нещодавно було створено ще й апеляційну комісію, що дозволить підвищити рівень об'єктивності прийнятих рішень.

- Ми прожили тяжкий рік. Чи позначилося різке зниження рівня життя громадян на криміногенній обстановці в області?

- Кількість злочинів зросла, це однозначно. І цьому сприяло не тільки зниження рівня життя. У країні тривають воєнні дії, будемо називати речі своїми іменами, ситуація в низці регіонів нестабільна. Кількість зброї на руках сьогодні набагато більша, ніж два-три роки тому.

Я не хочу зараз наводити якихось статистичних даних, тому що цифри можна намалювати різні. Згадаймо багаторічне 90-відсоткове розкривання злочинів на папері. До чого це призвело? До того, що все розвалилося. Зараз залишився тільки пильний контроль за обов'язковою реєстрацією злочинів, тому зрозуміло, що статистика буде набагато гіршою. Але це свідчить лише про позитивні тенденції у правоохоронних органах, які перестали займатися «статистичним» окозамилюванням.

- Гучного розголосу на Чернігівщині набрала нещодавня історія з так званими «лісорубами в погонах». Не могли б Ви її прокоментувати?

- Так, це актуальна тема. Ми взялися за ці випадки дуже серйозно. На жаль, безконтрольно дерева пиляють-рубають всі кому не ліньки. Постійно когось затримуємо то в одному районі, то в іншому. В Ічні - затримали військовослужбовців, у Мені - взагалі працівників виправної колонії.

Проблема скоріше технічна. В області чимало лісопосадок, проте вони не мають господаря і в жодних реєстрах не значаться. І це, відповідно, викликає у нас певні труднощі. Доказова база є, але ніхто не може підрахувати завданих нелегальними «лісорубами» збитків. І вони цим користуються, вивозячи величезну кількість цінної деревини, наприклад, дуба, у південні регіони України і навіть на експорт.

Та я переконаний, що ми виправимо ситуацію. Я вжив жорстких заходів щодо керівників підрозділів поліції, на чиїх територіях мали місце такі вирубки. Бо вони, як мінімум, або проґавили злочини, тому не відповідають займаній посаді, або ж, як максимум, самі в них взяли участь.

- Поліція не має права втручатися в політику. Але чому вона недостатнім чином реагує на численні правопорушення, зафіксовані спостерігачами на виборах усіляких рівнів у Чернігові? Підкуп виборців, наприклад.

- Я називаю це не виборами, а аукціонами. Таке враження, що Чернігів став полігоном з обкатування брудних політичних технологій. Але закон, на жаль, дозволяє це робити. Якщо якийсь «благодійний фонд» роздає гроші чи продукти, то ми не маємо права втручатися. Інша справа, що все це дуже швидко можна було б припинити на законодавчому рівні: заборонити роздавати гроші чи інші матеріальні цінності під будь-яким приводом (крім пенсій, зарплат і адресних соціальних виплат, призначених згідно з законом), скажімо, за два місяці до виборів і протягом усього часу, поки вони тривають. І внести статтю в Кримінальний кодекс: у разі порушення - п'ять років позбавлення волі. Але ж ніхто цього не робить.

- Едуарде Володимировичу, насамкінець - традиційне «святкове» питання: як Ви зазвичай зустрічаєте Новорічно - Різдвяні свята?

- Для співробітників правоохоронних органів - це навпаки напружена робота, служба в посиленому режимі. Так що всі Новорічно - Різдвяні свята я буду на своєму робочому місці. Сім'я до такого вже звикла, бо це не вперше, не вдруге і навіть не вп'яте.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини