Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:46:20

Про свято та будні Героїв Чорнобиля

14.12.2015   15:15Агенцiя

Одну з найбільших трагедій – аварію на Чорнобильській АЕС знає і пам’ятає увесь світ. На згадку про це лихо відповідним Указом Президента України 10 листопада 2006 року був заснований День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

От і сьогодні в обласній адміністрації щиросердно дякували тим, хто першим взяв на себе приборкання радіаційної стихії, щоб ціною свого здоров’я або й життя захистити рідну землю.

— Людство схиляє голову перед вами, бійцями невидимого фронту, які стали на захист не лише власної держави, а й планети у цілому, — зазначив голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч.

Звертаючись до присутніх голова обласної ради Ігор Вдовенко зауважив, що техногенна катастрофа, яка майже три десятиліття тому сколихнула увесь світ, вмить перетворила частину Полісся на зону відчуження. На Чернігівщині радіоактивне забруднення найбільше зачепило землі Козелецького, Корюківського, Ріпкинського, Семенівського, Сосницького, Чернігівського та Новгород-Сіверського районів. А це - понад 200 населених пунктів краю.
– В серцях людей завжди буде вдячність за неоціненний внесок учасників атомного фронту у справу захисту України та Європи від радіаційної біди. Ми всі у вічному боргу перед вами та схиляємо голови перед пам'яттю тих, хто зупинив смертельну небезпеку ціною власного життя, – зазначив голова обласної ради та побажав їм міцного здоров'я, благополуччя, добробуту та миру.
До учасників зустрічі звернувся і секретар Чернігівської міської ради Віктор Бистров.

По завершенню зустрічі керівники області та міста, представники громадськості вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання та поклали квіти до пам'ятного знаку «Героям Чорнобиля», що у Чернігові на Алеї Героїв.

Керівники міста та області на знак щирої поваги до подвигу вручили учасникам урочистостей почесні відзнаки.

Після офіційної частини голова облдержадміністрації запропонував зібранню поговорити про «проблеми насущні». Адже, на жаль, невирішених питань у «чорнобильців» є чимало.

Насамперед вони висловлюють своє глибоке обурення недосконалою системою присвоєння почесного звання «ліквідатор».
— Я вимушений визнати, що у нас ще й досі існує проблема «куплених посвідчень». Втім, подолати її ми зможемо, лише об’єднавши зусилля влади та громадськості, — наголосив Валерій Куліч.

Скаржаться ліквідатори і на складнощі в оформленні відповідних пільг та низькі соціальні виплати, недостатнє медичне та харчове забезпечення.

— На разі країна переживає непрості часи. Однак, облдержадміністрація робитиме все можливе, аби полегшити вам життя, — каже голова ОДА.
Також він повідомив про намір провести розширену нараду із керівниками установ і організацій області та ліквідаторами, аби заслухати можливі пропозиції для покращення роботи у наступному році.

У найближчих планах обласної влади — добудова багатоквартирного будинку у Куликівці, призначеного для зазначеної категорії населення.
— Уже цього тижня ми детально обговоримо це питання. А у наступному році, сподіваюся, вручимо ключі від комфортних помешкань, — акцентував Валерій Куліч.

Після вітань та відвертої розмови учасники зібрання поклали квіти до пам’ятного знаку.Вклонитися подвигу земляків також прийшло чимало небайдужих.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини