Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:46:17

Завдяки ефективності представницької діяльності органів прокуратури Чернігівщини на користь держави та громадян стягнуто майже 400 млн грн

11.12.2015   13:31Агенцiя

Органи прокуратури області активно вживають заходи щодо захисту в судовому порядку інтересів громадян і держави, в тому числі у сфері земельних відносин, державної і комунальної власності, а також щодо наповнення державного бюджету.

З початку року прокурорами Чернігівщини пред’явлено понад 650 позовних заяв на суму майже 400 млн грн. Судами на користь громадян і держави стягнуто близько 350 млн грн. При цьому реально виконано судових рішень на 138,2 млн грн.

 Серед пріоритетних напрямів прокурорської діяльності залишаються питання додержання законодавства у сфері земельних відносин. Згідно зі ст. 13 Конституції України земля, її надра, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території держави, є об’єктами власності українського народу.

Проте не всі суб’єкти господарювання та громадяни добросовісно виконують вимоги закону, тому органи прокуратури в межах наданих повноважень вживають заходи, в тому числі представницького характеру, щодо усунення порушень.

За результатами розгляду судами позовів прокурорів у сфері земельних відносин повернуто державі 2791 га земель вартістю 53 млн грн, попереджено незаконне надання їх в користування площею 6576 га вартістю 92 млн грн.

Вже розглянуто 23 позови про внесення змін до договорів оренди земель загальною площею 2 610 га, збільшено розмір орендної плати за користування ними з 269 тис грн до 1,5 млн грн.

За втручання органів прокуратури приведені у відповідність до вимог законодавства такі договори та до бюджетів додатково надійшло понад 305 тис грн орендної плати за землю.

У сфері використання земель лісового фонду також виявлено порушення, у зв’язку з чим пред’явлено позови на суму майже 20 млн грн.

Встановлено, що землі в оренду суб’єкту господарювання передано райдержадміністрацією поза межами законних повноважень, оскільки право розпорядження ними належало до компетенції облдержадміністрації.

Всього ж у сфері земельних відносин судами задоволено більш як 190 позовів прокурора на суму понад 224,5 млн грн, добровільно відшкодовано в ході судового розгляду 6,8 млн грн.

Робота на зазначеному напрямі триває.

Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень, запитів, зв’язків
з громадськістю та засобами масової інформації

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.