Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:02:44

У Чернігівській міськраді пройшов семінар з аналізу та оцінки процесу впровадження громадського бюджету

27.11.2015   17:28

27 листопада у Чернігівській міській раді відбувся семінар з аналізу та оцінки процесу впровадження громадського бюджету у м.Чернігові. У семінарі взяли участь польські експерти Фундації ПАУСІ: заступник директора Фундації Кшиштоф Фільцик (м. Варшава), Борис Мартеля (Асоціація «Topografie», м. Лодзь), Юстина Півко («Центр суспільних комунікацій», Варшава) та заступник директора Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ Костянтин Плоский.

Семінар організований у рамках Проекту Фундації ПАУСІ "Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення справжнього партнерства з органами влади", що реалізується у Чернігові за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії DFATD.

Участь у заході взяли автори проектів-переможців, учасники робочої групи та представники зацікавлених ЗМІ.

Заступник міського голови-начальник фінансового управління міської ради Віктор Бистров коротко розповів про ключові аспекти Положення про громадський (партисипаторний) бюджет у м. Чернігові, розробленого фінансовим управлінням міської ради. Зокрема, загальний обсяг громадського бюджету у м. Чернігові на наступний бюджетний рік – 2016 планується до 1 % міського бюджету м. Чернігова, або близько 4,8 млн. грн.

В. Бистров зауважив, що оскільки проект реалізувався вперше в країні, тож були й деякі проблеми на шляху його реалізації. Втім, був виділений час на розробку проектів, хоча в цьому році встановлені дещо стислі терміни, були проведені тренінги, низка зустрічей з громадськими активістами та мешканцями міста.

Загалом, чернігівцями подано 73 проекти, 56 допущені до голосування, з яких 32 стосувалися капітальних видатків і 24 – поточних.

Переможцями шляхом голосування чернігівців визначені 17 проектів, 13 – у частині поточних витрат, 4 – у частині капітальних витрат. Переможців визначали за більшістю голосів. Бюджет участі передбачає залучення жителів Чернігова до розподілу коштів міського бюджету. На наступний рік у місцевому бюджеті передбачено 4,8 млн. грн. на проекти чернігівців. Половина коштів буде витрачена на капітальні видатки і половина – на поточні.

Заступник міського голови підкреслив, що всі проекти мають бути  реалізовані протягом 2016 року. Також, заступник міського голови повідомив, що цього року всі витрати на реалізацію проекту, а саме: друк бюлетенів для голосування, проведення тренінгів, роз’яснювальної роботи та ін., здійснювались за рахунок польської  сторони - Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ.

Польські експерти зазначили, що спочатку мали деякі сумніви щодо реалізації цього проекту протягом цього року у Чернігові. Втім, сьогодні можуть твердо констатувати, що Чернігів став першим в Україні у впровадженні партисипаторного бюджету й впевнено пройшов цей шлях. Тож, сьогодні місто може успішно ділитися своїм досвідом з іншими українськими містами, які також зацікавилися цим проектом, зокрема: Львів, Київ та ін.

Костянтин Плоский також зауважив, що Чернігів не тільки перейняв високі стандарти досвіду реалізації партисипаторного бюджету у польських колег, а й досяг високих стандартів у впровадженні громадського бюджету протягом цього року.

 
Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії, співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).
До реалізації цього проекту в Україні у цьому році залучені Черкаси, Полтава й Чернігів.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини