Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:41:22

Про листки непрацездатності у рамках співпраці обласного відділення Фонду та територіальних закладів охорони здоров’я

20.11.2015   08:12Агенцiя

Листок непрацездатності залишається основним документом, який є підставою для звільнення від роботи та призначення матеріального забезпечення застрахованій особі в разі захворювання або травми, необхідністю догляду за хворим членом сім’ї, вагітності та пологів тощо.

руки

руки

Про контроль за дотриманням порядку видачі і оформлення листків непрацездатності виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) наголошує постійно.

Спільно з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації затверджені відповідні заходи співпраці робочих органів обласного відділення з територіальними лікувально-профілактичними закладами, зокрема:
- проведення щотижневого моніторингу видачі та продовження листків непрацездатності; контроль за обґрунтованістю продовження лікарняних після 5 календарних днів;
- забезпечення якісного диспансерного нагляду за часто або тривало хворіючими особами (списки яких щоквартально уточнюються з працівниками міської та міжрайонних виконавчих дирекцій обласного відділення Фонду) та дієвий контроль за лікуванням, реабілітацією і своєчасним направленням на МСЕК;
- проведення систематичного контролю за дотриманням призначеного лікарем режиму застрахованим особам, які перебувають на амбулаторному та стаціонарному лікуванні в медичних закладах області, з обов’язковим складанням акту перевірки, в якому вказується вид порушення режиму по кожному хворому;
- інформування голів комісій (уповноважених) із соціального страхування підприємств (установ, організацій) про виявлені факти порушень застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності, для прийняття в подальшому відповідного рішення при призначенні та виплаті допомоги по тимчасовій непрацездатності;
- формування реєстру звернень з приводу нещасних випадків та травм, що були отримані в робочий час або пов’язані з виконанням службових обов’язків, а також отриманих в стані алкогольного (наркотичного, токсичного) сп’яніння;
- інформування керівників підприємств (установ, організацій) про встановлені факти та обставини отримання застрахованими особами травм щодо дотримання порядку розслідування та обліку нещасних випадків.
Але це, як мовиться «теорія». Що ж маємо на практиці за останні 3 роки:
- стале щорічне зниження кількості виданих та продовжених листків непрацездатності – мінус 1,9% за 2013 рік, мінус 10,9% за 2014 рік та мінус 8,8% за 10 місяців поточного року в порівнянні з попередніми звітними періодами;
- скорочення середньої тривалості днів по одному страховому випадку (без вагітності та пологів) – з 8,46 в 2012 році, 8,31 в 2013 році, 8,23 в 2014 році і до 8,12 днів за 10 місяців поточного року;
- виявлення випадків неправомірного призначення допомоги за рахунок коштів Фонду по невиробничому травматизму – за 2012 рік встановлено 333 випадки на суму понад 242 тис. грн., за 2013 рік 159 на суму 148 тис. грн. та за 2014 рік 136 на суму майже 207 тис. грн.;
- зменшення кількості необгрунтовано виданих та продовжених листків непрацездатності (відносно до перевірених) – з 5,1% в 2012 році до 4,1% в 2014 році та 3,9% за 9 місяців поточного року.

Не залишаються осторонь і питання участі спеціалістів відділення в роботі медико-соціальних експертних комісій щодо прийняття рішень про продовження строку тимчасової непрацездатності, а також у відбіркових комісіях лікувально-профілактичних закладів щодо медичного відбору і направлення застрахованих осіб або їх дітей для відновлювального лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів по путівках, придбаних за рахунок коштів Фонду.

На сьогодні Міністерством охорони здоров’я України визначено продовження строків тимчасової непрацездатності та рання реабілітація після перенесених захворювань і травм - одними з основних видів профілактики первинної інвалідності працюючих.

Отже, всебічна співпраця фахівців обласного відділення з лікарями територіальних закладів охорони здоров’я спрямована на забезпечення державних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав та цільового використання коштів соціального страхування.

На жаль, виникають ситуації коли при видачі або продовженні лікарняних відсутнє обгрунтування тимчасової непрацездатності або при їх оформленні невірно вказується або неправомірно виправляється причина непрацездатності чи відсутні відмітки про порушення режиму лікування тощо.

Хочу навести приклад: до однієї з центральних районних лікарень доставлений працівник лісгоспу, на якого впало дерево. При первинному огляді хворий заявив про виробничу травму, але згодом «згадав, що в цей день він був у відпустці без збереження заробітної плати». В результаті був виданий лікарняний з порушеннями чинних нормативно-правових актів. І, як наслідок, розслідування та облік даного нещасного випадку на виробництві не проводилось, матеріальне забезпечення постраждалому не призначалось.

Відповідальність за порушення в даному питанні несуть як сама застрахована особа, так і лікарі.

Здійснення контролю за дотриманням чинного законодавства при видачі (продовженні) листків непрацездатності доказали свою дієвість, майже кожен контролюється адміністрацією медичного закладу та спеціалістами відділення. Якщо виникають найменші сумніви щодо правомірності його видачі, проводиться ретельна перевірка. Тому, щоб уникнути непорозумінь з оплатою листків непрацездатності, необхідно надавати лікарю тільки достовірну інформацію, вчасно приходити на прийом, виконувати всі призначення.

Бажаю усім застрахованим особам та членам їх сімей міцного здоров’я  та соціального благополуччя.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини