Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:24:32

Від громадських робіт – до місця в трудовому колективі

26.10.2015   16:00Агенцiя

Із року в рік служба зайнятості у співпраці з органами місцевої влади та роботодавцями організовує громадські та інші роботи тимчасового характеру.

руки

руки

Ця послуга служби зайнятості має очевидну користь як для безробітних – забезпечує їх хоча і тимчасовою, але все ж таки роботою, так і для роботодавців, які отримують додаткову робочу силу. У виграші залишаються й відповідні територіальні громади, адже громадські роботи мають суспільно корисну спрямованість.

Протягом січня-вересня 2015 року центрами зайнятості області до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 6685 громадян. Після участі в них майже 1,4 тисяч безробітних були працевлаштовані на постійну роботу.

Традиційно організовуються громадські роботи з благоустрою та озеленення територій, упорядкування місць поховань захисників Вітчизни, меморіалів, кладовищ, прибирання придорожніх смуг, заліснення земель, ремонту об’єктів соціальної сфери тощо. І це далеко не повний перелік робіт, які за направленням служби зайнятості виконують безробітні.

Протягом 9 місяців 2015 року на таких роботах в області працювали понад 4 тисячі громадян. Найбільше безробітних було залучено Чернігівським міським центром зайнятості на КП «Спецкомбінат КПО» (191 особа), КП «АТП – 2528» (186 осіб), КП «ЖЕК – 10» (156 осіб), КП «Новозаводське» - 145 (осіб), Ріпкинським районним центром зайнятості на ДП «Добрянське лісове господарство» (173 особи), Козелецьким районним центром зайнятості в Козелецьку селищну раду (155 осіб).

Керівники громад задоволені якістю виконаних робіт і вважають, що громадські роботи приносять велику користь, оскільки допомагають наводити лад у населених пунктах та є джерелом додаткового заробітку для безробітних.

Цього року перелік громадських робіт, які організовує в області державна служба зайнятості, поповнився ще одним видом. Відтак безробітні допомагають громадянам оформити житлові субсидії, а саме: інформують про порядок їх отримання та працюють з документацією. Загалом в області у таких роботах взяли участь майже дві сотні безробітних. На сьогодні в органах соціального захисту населення працюють 66 безробітних, з яких 25 – у м. Чернігові.

Відповідно до внесених цього року змін у Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, фінансування їх проводиться за рахунок коштів місцевих бюджетів та/або Фонду загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття. Раніше громадські роботи фінансувалися рівними частинами пропорційно сумі витрат на їх організацію.

Не менш важливим напрямом є організація тимчасових робіт, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів роботодавців та інших джерел, не заборонених законодавством. Участь у них цього року взяли майже 2500 громадян.

Результативно спрацювали Менський районний центр зайнятості та Філія «Менський сир» ПП КФ «Прометей» (залучено 180 безробітних), Прилуцький міськрайонний центр зайнятості та ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» (130 осіб), Городнянський районний центр зайнятості та СФГ «ЛАВР» (80 осіб), Бобровицький районний центр зайнятості та ТОВ «Земля і воля» (79 осіб).

Важливо, що на громадян, зайнятих на таких роботах, поширюються державні соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов’язкове державне соціальне страхування, тобто безробітні одночасно отримують і допомогу по безробіттю, і заробітну плату.

Оплата праці проводиться за фактично виконану роботу в розмірі, що не може бути меншим за мінімальну заробітну плату, встановлену законом за повний місяць роботи. Про участь громадян у таких роботах вносяться записи до трудових книжок відповідно до законодавства про працю.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини