Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:13:49

Як живуть переселенці у Чернігівській області: цифри та факти

12.10.2015   17:04Агенцiя

Особи, які переміщені з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, – так держава називає переселенців з Криму та Донбасу.

Громадська організація «Асоціація регіональних засобів масової інформації» у рамках проекту «Висвітлення в ЗМІ проблем внутрішньо переміщених осіб: працевлаштування, житло, соціальне забезпечення» дізнавалась: чи створюють органи влади умови для нормального проживання сімей переселенців.

Для цього у відповідні служби було спрямовано 7 запитів на публічну інформацію. Нижче — опрацьована та узагальнена інформація.

Загальні дані

Загальна кількість внутрішньо переміщених осіб — понад 12 тисяч. Їх офіційний облік здійснюють управління соціального захисту. Всього станом на 1 липня 2015 року обліковується 9176 осіб.

Найбільше осіб даної категорії у Чернігові (2990), Ніжині (489), Прилуках (443), Козелецькому (509), Бахмацькому (389) та Бобровицькому (379) районах. Найменше — у Варвинському (121), Талалаївському (124), Новгород-Сіверському (128) Сосницькому (139), Семенівському (139), Ніжинському (135) та Ріпкинському (131) районах.

В області станом на 1 липня 2015 року отримують пенсію через установи Пенсійного фонду України 4721 особа (53 — з АР Крим, 4668 — з Донецької та Луганської областей).

У 6 місцях компактного проживання розселено до 100 чоловік (переважно у гуртожитках у Бобровиці, Куликівці та Ніжині.

Як допомагаємо

Переселенці, які звертаються до органів влади, можуть отримати кваліфіковані роз’яснення щодо призначення соціальних допомог, отримання пенсій, працевлаштування, надання статусу безробітного або ж відновлення втрачених документів.

Щомісячно сім’ям внутрішньо переміщених осіб виплачується адресна допомога для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату послуг ЖКГ. Приклади: у січні 3445 сімей сукупно отримали 2716,6 тисячі гривень; у червні 2762 сім’ї отримали 4267,5 тисячі гривень. Загалом у І півріччі 2015 року виплачено 24,3 мільйона гривень такої допомоги.

Станом на 1 липня 2015 року в центрах зайнятості Чернігівської області перебувало на обліку 587 внутрішньо переміщених осіб. Найбільше таких громадян перебуває на обліку у Чернігівському міському ЦЗ (260), Прилуцькому (56) та Ніжинському (28) міськрайонних ЦЗ. Більша частина — жінки (63%). Середній вік — 37 років, з вищою освітою — 25%, професійно-технічною — 27%, загальною середньою — 25%. Сума виплаченої допомоги по безробіттю на одну особу у середньому становить 4000 грн.

Через центри зайнятості працевлаштовано 203 особи. Основні професії, за якими працевлаштовані громадяни, — вихователь, лікар, монтер колії, підсобний робітник, продавець.

Щодо практичної допомоги переселенцям, то тут переважали послуги з тимчасового розміщення, забезпечення продуктами харчування, одягом, взуттям, іншими видами гуманітарної допомоги, психологічна допомога, матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань, спільні заходи центрів зайнятості з волонтерськими та громадськими організаціями.

Водночас обласної чи місцевих програм підтримки внутрішньо переміщених осіб немає.



Для дітей та молоді

Зарахування учнів з сімей переселенців до дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів області відбувалось за спрощеною процедурою.

Станом на 16 липня 2015 року в області проживало 1049 дітей з родин внутрішньо переміщених осіб (948 дітей переселенців з Донецької та Луганської областей, 101 — з АР Крим).

У дошкільні навчальних закладів влаштовано 252 дітей, до загальноосвітніх навчальних закладів — 754 дитини, до інтернатних закладів — 21 дитина. Крім того, у сім’ях виховується 21 дитина віком до 3 років, які не потребують влаштування у дошкільні навчальні заклади.

У 2014 – 2015 навчальному році у професійно-технічних навчальних закладах області навчалось 14 учнів із числа дітей із родин внутрішньо переміщених осіб.

Вступили (перевелись) до вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації області 85 студентів із таких родин (до університетів і інститутів — 54, до коледжів і технікумів — 31). Найбільше ж студентів навчалось у Чернігівському національному технологічному університеті (27), Ніжинському державному університеті імені М. Гоголя (15), Прилуцькому агротехнічному коледжі (6).

Охорона здоров’я

Станом на 1 липня 2015 року до закладів охорони здоров’я за медичною допомогою звернулось 2992 особи, з яких 1092 — діти. 731 особа пролікована в умовах стаціонару. У родинах внутрішньо переміщених осіб народилось 66 дітей.

Для забезпечення медичного обслуговування внутрішньо переміщених осіб запроваджено спрощений механізм огляду в обласному центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) та складання, у разі необхідності, індивідуальної програми реабілітації.

Окремих спеціальних програм з медичної підтримки внутрішньо переміщених осіб в області не приймалось.

Матеріал підготовлено ГО «Асоціація регіональних ЗМІ» у рамках проекту «Висвітлення у ЗМІ проблем внутрішньо переміщених осіб: працевлаштування, житло, соціальне забезпечення» за матеріалами офіційних відповідей органів влади у Чернігівській області. Проект реалізується за фінансової підтримки NED.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини