Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:34:37

Про спорудження багатоповерхівки біля Єлецького монастиря у Чернігові

09.10.2015   07:27

Чернігівська міська рада (на пленарному засіданні сорок другої сесії шостого скликання) 31 липня 2014 року прийняла рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення, при умові розроблення та затвердження в установленому порядку землевпорядної документації протягом року, Комунальному підприємству «Чернігівбудінвест» Чернігівської міської ради на земельну ділянку орієнтовною площею 0,2200 га, по вул. Князя Чорного, 4-а для будівництва багатоповерхового житлового будинку з об’єктами соціального призначення з подальшим наданням ділянки в постійне користування.

Зазначена земельна ділянка розташована в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у м. Чернігові затверджено рішенням 39 сесії 5 скликання Чернігівської міської ради 23.06.2009 р.), на території пам’ятки археології поселення передгороддя (X-XVIII ст. н. е., № 1-е) стародавнього м. Чернігова (взято на облік розпорядженням Чернігівської облдержадміністрації  від 28.12.1998 р. № 856) та в охоронній археологічній зоні № 2 м. Чернігова (затверджено рішенням 17 сесії 5 скликання Чернігівської міськради від 31.05.2007 р.).

У безпосередній близькості від об’єкту знаходиться територія Єлецького монастиря з комплексом пам’яток архітектури національного значення XII-XVII ст. (охор. № 250043-Н) та пам’ятка археології національного значення курган «Чорна могила» Х ст., що внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як об’єкти національного культурного надбання українського народу.

15 жовтня 2014 року Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації надав КП «Чернігівбудінвест» висновок до проекту землеустрою щодо відведення вище згаданої земельної ділянки в постійне користування для будівництва багатоповерхового житлового будинку з об’єктами соціального призначення. Департамент погодив зазначений проект за наступних умов:
1. Укладення охоронного договору на частину пам’ятки археології передгороддя стародавнього м. Чернігова площею 0,2200 га.
2. Обов’язкове погодження проекту будівництва з органом охорони культурної спадщини та з Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній».
3. Проведення охоронних археологічних досліджень в повному обсязі в зоні планування будівництва нових будівель, споруд, огорож, інженерних мереж і обов’язкового отримання дозволу на відновлення земляних робіт.
   
Будь-які земляні роботи, пов’язані з будівництвом, без проведення охоронних археологічних досліджень заборонені.
   
Підстави для прийняття висновку: ст.ст. 6, 17, 30, 32, 36, 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини»; ст.7 Закону України «Про охорону археологічної спадщини»; ст.ст. 53, 84, 118, 123, 124, 150, 151 Земельного кодексу України, «Правила забудови та використання території м. Чернігова» (рішення сесії Чернігівської міськради від 31.05.07 р.).
 
20 жовтня 2014 року управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради також надало висновок щодо відведення вище згаданої земельної ділянки в постійне користування для будівництва багатоповерхового житлового будинку з об’єктами соціального призначення. У ньому, зокрема, зазначено, що ця земельна ділянка розташована в центральній частині історичного району міста (уся нова забудова повинна вестися з урахуванням зон охорони пам’яток історії та культури м. Чернігова та з попередньою розробкою історико-містобудівних обґрунтувань). Згідно з планом зонування Тимчасового порядку використання території м. Чернігова ця ділянка відноситься до зони Ж-2-р «Житлова зона багатоквартирної забудови з обмеженням поверховості по умовах зон регулювання забудови» (у разі зведення нової будівлі, її висота не повинна перевищувати 15 метрів).

Управління архітектури та містобудування також зазначило, що відповідно до плану дії обмежень за умовами охорони культурної спадщини земельна ділянка знаходиться в 2-ій охоронній археологічній зоні, зоні історичного культурного шару, охоронній зоні пам’яток архітектури та входить до комплексної охоронної зони Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», де вся містобудівна документація погоджується з органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини відповідно до чинного законодавства.
   
Враховуючи вищенаведене, управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради погодило згаданий проект землеустрою.

5 грудня 2014 року Міністерство культури України теж розглянуло звернення Комунального підприємства «Чернігівбудінвест» і зазначило, що «не має принципових заперечень стосовно відведення у встановленому порядку земельної ділянки по вул. Князя Чорного, 4-А у м. Чернігові для будівництва житлового будинку».
 
Разом з тим, Мінкультури наголосило, що будівництво об’єкта необхідно здійснювати за проектною документацією, розробленою і погодженою в порядку, визначеному законодавством та державними нормами, у тому числі з Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній» та відповідним органом охорони культурної спадщини. Крім того, користувачу необхідно в місячний термін після набуття прав на ділянку укласти охоронний договір з органом охорони культурної спадщини Чернігівської обласної державної адміністрації.
   
Мінкультури також зазначило, що у відповідності до частини першої статті 37 Закону України будівельні, меліоративні, шляхові та інші роботи, що можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт. За невиконання вимог законодавства у сфері охорони культурної спадщини винні особи можуть бути притягнуті до кримінальної чи адміністративної відповідальності з накладенням відповідних санкцій відповідно до норм чинного законодавства.

26 грудня 2014 року Управління Держземагенства у Чернігівському районі Чернігівської області надало висновок та погодило проект землеустрою щодо відведення згаданої земельної ділянки у постійне користування. Зазначено, що згідно ст. 9 Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації» даний проект землеустрою підлягає обов’язковій державній експертизі (належить до другої археологічної зони, зони історичного культурного шару та охоронної зони пам’яток архітектури). У разі освоєння земельної ділянки під будівництво необхідно розробити (погодити і затвердити) містобудівну документацію.

24 березня 2015 року Державне агентство земельних ресурсів надало висновок державної експертизи землевпорядної документації.  Проект землеустрою погоджений, але були і зауваження та пропозиції до землевпорядної документації. Зокрема, зазначалося, що на графічних матеріалах проекту землеустрою необхідно відобразити розташування запроектованої до відведення земельної ділянки по відношенню до 2-ї охоронної археологічної зони, зони історичного культурного шару, комплексної охоронної зони Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», визначивши наявні обмеження.

18 травня 2015 року Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній надіслав листа КП «Чернігівбудінвест». У якому, зокрема, було також наголошено на необхідності проведення в зоні планування будівництва археологічних досліджень у повному обсязі; обов’язкового погодження проекту будівництва із заповідником; розроблення історико-містобудівного обґрунтування.

Було зазначено, що розпланувальний модуль і парцеляція території має залишатися незмінною, а масштаб нової будівлі, а також масштабність її членувань, архітектурних форм, матеріали, кольорове вирішення фасадів повинні відповідати безпосередній прилеглій історичній забудові. Вказувалося і те, що зважаючи на ослаблений рівень конструктивних елементів Успенського собору Єлецького монастиря, крихкий фундамент та підземні галереї, необхідно обов’язково провести експертизу щодо можливого негативного впливу майбутнього будівництва на пам’ятку архітектури національного значення Успенський собор, ХІІ ст. 

4 червня 2015 року депутати Чернігівської міськради (після кількох спроб) на п’ятдесят першій сесії шостого скликання затвердили проект відведення та надали КП «Чернігівбудінвест» земельну ділянку (кадастровий номер 7410100000:01:038:0077) по вул. Князя Чорного, 4-а, площею 0,2200 га, у постійне користування для будівництва багатоповерхового житлового будинку з об’єктами соціального призначення (02.03 — для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку) (землі житлової та громадської забудови).

Відповідно, у червні і розпочалися підготовчі роботи для будівництва багатоповерхівки. Були видалені на згаданій ділянці зелені насадження і прибрано асфальт з огородженої території. Будівництвом біля Єлецького монастиря зацікавилася і міська прокуратура. 16 червня 2015 року було розпочато кримінальне провадження, досудове розслідування щодо правової оцінки факту виділення землі для будівництва багатоповерхівки.

Прес-служба прокуратури повідомляла: «наразі встановлено, що службові особи КП «Чернігівбудінвест» та Чернігівської міськради, діючи в інтересах третьої особи (ПП «Геліодор»), провели процедуру надання земельної ділянки площею 0,22 га, нормативна оцінка якої становить 369194 грн, всупереч вимогам Земельного кодексу України та з уникненням від процедури земельних торгів. Це призвело до втрат надходжень до місцевого бюджету від сплати за оренду земельної ділянки…».
 
Разом з тим, навпроти Єлецького монастиря, у зоні планування будівництва, розпочалися охоронні археологічні дослідження. Лев Соронович, керівник фірми-забудовника «Геліодор», показав журналістам план забудови земельної ділянки по вул. Князя Чорного, 4-а. Він розповів, що раніше планувалося спорудження одного житлового будинку у вигляді літери «Г». Але, забудовники вирішили побудувати два будинки, які розміщуватимуться один навпроти іншого. Передбачається і спорудження підземної парковки для машин та дитячого майданчика.

Забудовники розповідали, що всі необхідні дозволи на спорудження будинків вже є. Але, чомусь так і не погодили проектну документацію з Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній» та органом охорони культурної спадщини.
У серпні 2015 року апеляційний суд відмовив у позові прокуратурі щодо припинення будівництва.

Забудовники поспішали і розпочали будівельні роботи, хоча археологічні дослідження були проведені лише на частині території, виділеній під спорудження багатоповерхівки.

5 жовтня 2015 року, під час огляду охоронних зон, працівниками Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» був встановлений факт незаконного будівництва на земельній ділянці по вул. Князя Чорного, 4-а. Про це було проінформовано керівництво Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації. Будівельники попереджені про відповідальність за порушення пам’яткооохоронного законодавства.

6 жовтня Департамент звернувся до обласної прокуратури за фактом незаконного будівництва біля Єлецького монастиря. Відповідний припис щодо припинення будівельних робіт надіслано і керівництву КП «Чернігівбудінвест».

   
Сергій Черняков, «Чернігів стародавній»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини