Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:58:40

Обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів отримає кошти

03.10.2015   09:10Агенцiя

Щороку тисячам українських діток ставлять складні і невтішні діагнози з вироком «інвалідність». У кращому випадку лише половині з них можуть допомогти медичні і реабілітаційні заходи, решта отримує пожиттєвий соціальний супровід. Тому за кожне таке дитяче життя, якому є хоч найменший шанс допомогти, борються фахівці обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

На Чернігівщині близько чотирьох тисяч дітей мають інвалідність. Майже півтори тисячі із них, які підлягають реабілітації, проходять її в обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів, більше відомому під назвою «Відродження». Серед фахівців, які працюють з маленькими пацієнтами, і спеціаліст з монтессорі-терапії, унікальної тим, що вона кожну дитину від самого народження розглядає як особистість і сприймає такою, якою вона є. За теорією Монтессорі, у дитячому віці є декілька сенситивних періодів сприйняття світу, які в дорослому житті вже ніколи не повторюються, і завдання спеціаліста – допомогти дитині розвиватися в кожному з цих періодів.

Серед реабілітаційних методик центру — сенсорна система «Нірвана», до якої входить 160 різних вправ – діти ловлять метеликів, плавають у віртуальній водичці або, наприклад, ганяють кротів для концентрації уваги.

Апаратна реабілітація – комплекс «Локомат». Ноги-роботи дають можливість діткам, які мають навіть найважчі опорно-рухові розлади, відчути, як це – ходити.

Значна частина обладнання центру – це допомога іноземних меценатів, які підтримують його від перших днів створення. Цьогоріч у центрі розробили проектно-кошторисну документацію для отримання грошей із державного бюджету – на велике розширення, адже щороку кількість дітей з інвалідністю в області, на жаль, збільшується. Василь Пасічник, директор обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів: «Щороку десь 500 дітям встановлюється первинний діагноз. Ми плануємо побудувати блок водної терапії з гідромасажними боксами і басейном, добудувати ще один поверх. Гроші мають бути, бо проект вже затверджений міністерством». Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Виділення частини грошей вже затверджено, але у цьому році ми б не встигли ці кошти освоїти, тому почнеться реалізація цього проекту з наступного року».

Окрім матеріально-технічної сторони проблеми реабілітації дітей з інвалідністю є ще й медична, адже багато діагнозів можна попередити. Зараз спеціалісти центру разом з іншими українськими фахівцями вивчають необхідність глибокої інтеграції генетики в медицину і наводять один із прикладів такої необхідності: дитина, 13 років, має відставання психічного і фізичного розвитку через те, що в ранньому віці у неї не діагностували порушення білкового обміну. Елементарна дієта могла б запобігти інвалідності.

 
Чернігівська обласна Державна телерадіокомпанія

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.