Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:59:56

Вже 11 неблагополучний пункт в області, де виявлено збудника АЧС

08.09.2015   12:03Агенцiя

В Чернігівський області знову зафіксовано осередок африканської чуми свиней.

Виникнення нового осередку захворювання африканської чуми свиней (АЧС) стало приводом для зібрання засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА. 7 вересня його провів перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.

Епізоотичний осередок виник у приватному господарстві громадян, які мешкають у селі Максимівка Ічнянського району. Наявність вірусу АЧС підтвердили лабораторні дослідження патологічного матеріалу. Рішенням комісії у селах Максимівка та Рожнівка оголошено карантин, проведено вилучення та знищення тварин. Власникам свиней буде виплачено компенсацію з обласного бюджету. За рештою території Ічнянського району фахівці ветеринарної медицини встановили пильний нагляд.

Це вже 11 неблагополучний пункт в області, де виявлено збудника АЧС. Варто зазначити, що всі випадки були зареєстровані в приватних господарствах. Це, на переконання членів комісії, свідчить про нехтування громадянами елементарних санітарних правил тримання та вигодівлі свійських тварин. Для людини збудник АЧС не несе ніякої шкоди, однак завдає колосальних економічних збитків державі.

— Ситуація з захворювання на АЧС в країні несе загрозу експорту зерна. Україна може втратити понад 7 мільярдів гривень. Тому подальше недопущення розповсюдження збудника є питанням біологічної і продовольчої безпеки держави, — наголосив заступник директора Департаменту ветеринарної медицини Держветфітослужби України Дмитро Мороз, який приїхав на Чернігівщину для координації дій.

Епізоотична ситуація в області, за словами Леоніда Сахневича, знаходиться під постійним контролем головного управління ветеринарної медицини в області. Проте для недопущення поширення захворювання АЧС вкрай необхідно провести повну депопуляцію свиней у дикій фауні. А великі свиногосподарства регіону терміново потрібно перевести у закритий режим роботи.

За результатами засідання готується відповідне протокольне рішення.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини