Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:28:20

Про роботу відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради

12.08.2015   13:43Агенцiя

Відділ зв'язків з громадськістю Чернігівської міської ради створений у липні 2006 року шляхом об'єднання прес-служби та відділу з питань внутрішньої політики. Серед основних завдань, які стоять перед відділом, є забезпечення всебічного оперативного висвітлення діяльності міської ради та виконкому, а також організація ефективної взаємодії з громадськістю міста. І тому служба зв’язків з громадськістю є основою всієї системи обміну інформації з народом.

Про роботу відділу інформував сьогодні на розширеній міській нараді начальник відділу звязків з громадськістю міської ради Микола Кравченко.

Протягом 2014 року з питань основної діяльності до відділу надійшло 816 вхідних документів від різних адресатів, підготовлено 282 вихідних документа. За першу половину 2015 року – 436 вхідних та 149 вихідних документів.

Працівники відділу згідно з розпорядженням міського голови відповідальні за зміст і оновлення інформації на офіційному веб-порталі міської ради, який функціонує з листопада 2005 року. На сайті розміщується інформація про структуру, основні напрямки роботи управлінь та відділів міської ради, депутатів міськради, Статут територіальної громади міста, Стратегія розвитку міста до 2015 року. Інформація на сайті постійно оновлюється, додаються нові рубрики, систематично розміщуються міські новини, рішення, розпорядження, їх проекти та аналіз регуляторного впливу.

Так, за минулий рік безпосередньо працівниками відділу підготовлено понад 800 інформаційних повідомлень, а за перше півріччя поточного року – вже майже 600.  Крім того, відділ  співпрацює з прес-службами та інформаційними структурами центру зайнятості, фінансової та податкової інспекцій, представництв фондів, інших установ, надаючи їм можливість розміщення актуальної інформації на нашому сайті.

За статистикою відвідувань сайту Чернігівської міської ради, він постійно тримається в лідерах серед подібних сайтів офіційних установ.

Микола Кравченко подякував керівникам усіх відділів та управлінь міської ради, міських служб за тісну інформаційну співпрацю та висловив сподівання, що й надалі вона буде такою ж плідною.

Згідно з чинним законодавством у рамках бюджетного асигнування, без виділення окремих коштів на висвітлення, укладені і щороку пролонговуються угоди на висвітлення діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з комунальними підприємствами «ТРА «Новий Чернігів» та «Чернігівські відомості». Обидва видання для зручності читачів і глядачів мають власні Інтернет-сторінки. Для ефективного розвитку інформаційного простору стосовно газети й телебачення прийнято окремі Програми на 2013-2015 роки.

Місцеві та загальнодержавні засоби масової інформації, а також, ФМ- радіостанції та регіональні інтернет-видання регулярно отримують інформацію про розпорядження і доручення міського голови, рішення виконавчого комітету та сесій міської ради, загальнодержавні та міські заходи, що проходять у місті.

Крім комунальної преси, відділ співпрацює з більшістю міських та обласних друкованих засобів масової інформації, надсилаючи їм власний інформаційний продукт. Досить часто журналісти міських видань напряму звертаються до керівників тих чи інших підрозділів за коментарями. Доповідач висловив пропозицію, щоб така взаємодія відбувалася в руслі єдиної інформаційної політики.

Діяльність міської ради та виконавчого комітету систематично висвітлюється і регіональними Інтернет-виданнями. За моніторингом, який охоплює до 10 найбільш відвідуваних сайтів місцевих новин, відділ відслідковує тенденції розміщення офіційної інформації. Добре, коли підготовлена відділом інформація оперативно й дослівно розповсюджується з посиланням на сайт міської ради. Нерідко ж трапляється, що матеріал відділу дублюється з офіційного сайту, проте посилання на нього немає, або ж змінений заголовок спотворює сам зміст інформації.

Протягом 2014 року за сприяння нашого відділу проведено зустрічі з делегаціями та представниками чернігівської молодої еліти, брифінги, тематичні прес-тури Чернігівського міського голови та прес-конференції заступників міського голови. На цих заходах розглядалися питання підготовки до загальноміських заходів, презентації культурно-мистецьких проектів, ефективної соціальної реклами, готовності обласного центру до навчального року, до опалювального періоду та інші.

До знаменних дат в історії міста, держави і суспільства проведено ряд загальноміських урочистих заходів за участю керівників області та міста. За сприяння відділу постійно широко висвітлюються як хід підготовки, так і самі заходи, організовані міською владою.

Активну інформаційну підтримку відділ забезпечує і для тих громадських організацій, що опікуються ветеранами, інвалідами та іншими соціально вразливими категоріями населення. Зокрема, це такі організації, як міська рада ветеранів, об’єднання інвалідів «Шанс», благодійний фонд імені двічі Героя Радянського Союзу О. Молодчого, благодійний фонд «Милосердя і доброта», «Азбука для батьків» та інші.

Традиційною і зручною є така форма роботи з громадськістю, як засідання в форматі круглого столу. Протягом 2014 року проводились такі зустрічі, на яких розглядалися питання перспектив розбудови громадянського суспільства, ролі Основного Закону держави, впливу молоді на формування і реалізацію молодіжної політики та ін.

            В питаннях організації і проведення тематичних круглих столів нашими партнерами часто виступають міська бібліотека імені М. Коцюбинського та експертний клуб «Чиста політика».

У минулому році серед найбільш масових урочистих заходів, які відбулись в Чернігові за участю керівництва міської ради та громадськості, були заходи з відзначення 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. Адже відповідно до Указу Президента України 2014 рік був оголошений роком Тараса Шевченка.

Найбільш цікавим було одночасне масове декламування твору Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий» на майданчику перед Чернігівським національним педагогічним університетом імені Т.Г. Шевченка, учасниками якого стали студенти усіх вищих навчальних закладів Чернігова, школярі та інтелігенція міста. Представники Національного реєстру рекордів України зафіксували рекорд України «З наймасовішого читання віршів». За підрахунками, вірш Шевченка декламували 1455 людей.

У Чернігівській міській раді у травні проведено круглий стіл на тему: «Європейський вибір України: від перспектив до реалій». Учасники заходу обговорили можливі шляхи пошуку консенсусу з ключових для українського суспільства проблем сьогодення та досягнення національної єдності й забезпечення миру для всіх жителів країни.

У вересні в Центральній бібліотеці ім. М. М. Коцюбинського відбулось публічне обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади. В обговоренні взяли участь представники органів місцевого самоврядування, депутати Чернігівської міської ради, науковці, працівники культури й освіти та представники засобів масової інформації.

У своїй діяльності міська рада спиралася на матеріали соціологічних опитувань і досліджень громадської думки, проведених такими авторитетними організаціями як "Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень", "Доброчин", Чернігівський громадський інформаційно-аналітичний портал "ПіК: події і коментарі", Експертний клуб "Чиста політика" та іншими.

Окремим важливим напрямком роботи всіх без винятку структурних підрозділів, який потребує нашої з вами посиленої уваги, залишається реалізація вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Відділ зв’язків з громадськістю міської ради постійно відслідковує відповіді на запити, які надаються на прохання запитувачів як у письмовому, так і в електронному вигляді, акцентуючи увагу на дотриманні якості підготовки відповідей в частині її достовірності, точності та повноти, а також на дотриманні термінів виконання.

Станом на кінець 2014 року до Чернігівської міської ради надійшло 302 запити на публічну інформацію від громадян та громадських організацій, а за перше півріччя 2015 року – 183 запити. Запитувачі зверталися з проханням надати інформацію або роз’яснення, що стосуються різних сфер життєдіяльності міста. Зокрема, про тарифи, графік вуличного освітлення, ремонт дорожнього покриття, про назви вулиць, про Генеральний план міста, рішення міської ради стосовно бюджету та інші.

На офіційному сайті Чернігівської міської ради у розділі «Публічна інформація» знаходяться всі необхідні відомості, що регулюють питання доступу до публічної інформації.

Хочу підкреслити, проблем із порушенням строків майже не виникає. Відповіді на запити надаються в установлені законодавством терміни. Проте, інколи траплялись технічні помилки.

Бувають нарікання запитувачів щодо змісту інформації, що надається нашими структурними підрозділами, але, в основному, вони носять суб'єктивний характер, в більшості це стосується інформації, що має обмежений доступ.

Можу констатувати, що сьогодні претензій до розпорядника інформації з боку запитувачів становиться все менше, про що свідчать дослідження деяких громадських організацій, які вказують, що це їх заслуга та результати громадського тиску на органи місцевої влади. М. Кравченко наголосив, що це спільна заслуга всіх структурних підрозділів, це робота над своїми помилками. «Адже ми з вами розуміємо – чим більше інформації про діяльність органів місцевого самоврядування мають жителі міста, тим менше питань до нас, тим менше акцій протесту біля міської ради», - підкреслив він.

В кінці минулого року Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень та Громадянська мережа ОПОРА у рамках Всеукраїнської кампанії вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування в черговий раз провели відповідне експертне дослідження.

Відповідно до результатів моніторингу, публічність виконавчих органів Чернігівської міської ради є найвищою (61%) і класифікується як задовільний рівень, що зумовлено, перш за все високими показниками за критеріями «Адміністративні послуги» та «Доступ до публічної інформації».

Ще одним напрямком роботи відділу є аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у місті. Так, за даними реєстраційної служби Чернігівського міського управління юстиції станом на 1 серпня 2015 року в місті зареєстровано 112 міських організацій політичних партій (у минулому році - 108 міських організацій політичних партій) та 607 громадських організацій (у минулому році – 586), в тому числі 174 легалізованих шляхом повідомлення.

У 2014 році до Чернігівської міської ради від представників політичних партій та громадських організацій надійшло 256 заявок на проведення акцій протесту, мітингів, зустрічей із мешканцями міста, встановлення агітаційних палаток. Акції відбулись за участю понад 23 тисячі осіб.

Як свідчить історична практика, політичні партії створюються як інструмент боротьби за владу та перенесення інтересів різних економічно-політичних течій у реальну політику держави.

Найбільш активними в минулому й поточному році були Блок Петра Порошенка, «УДАР Віталія Кличка», ГО «Правий сектор», Всеукраїнські об’єднання «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», а в цьому році під час проміжних виборів по 205 округу - політична партія «УКРОП».

В місті постійно працюють громадські приймальні народних депутатів України, запроваджена також практика проведення виїзних приймалень депутатів різного рівня.

Протягом минулого року в Чернігові перебувало 25 народних депутатів України та лідерів політичних партій і блоків, а у першому півріччі поточного року – 45 народних депутатів.

Хотілось би окремо сказати про проміжні вибори народного депутата України у одномандатному виборчому окрузі № 205 (м. Чернігів), які відбулись 26 липня цього року. У день виборів до Чернігова слідкувати за перебігом виборчого процесу за даними центральних засобів масової інформації приїхали понад 150 народних депутатів України.

На час виборчої кампанії протягом червня – липня до відділу надійшло 88 заявок на проведення акцій та заходів. Працівники  відділу постійно відслідковували інформацію про ці заходи, про що готувались інформаційні повідомлення.

Напередодні чергових місцевих виборів в Україні проміжні вибори народного депутата України по 205 виборчому округу були своєрідним тестом зрілості суспільства й самих кандидатів на демократичність та європейськість, до якої ми всі прагнемо. Особливо щодо забезпечення виконання міжнародних та національних стандартів проведення виборчих кампаній, та попередження порушення законодавства.

Передвиборча кампанія в цілому розвивалася в атмосфері загострення політичного протистояння провідних парламентських та позапарламентських політичних партій. Протягом виборчих перегонів зафіксовано низку силових та провокативних інцидентів. У силових інцидентах взяли участь і окремі народні депутати України. Потрібно віддати належне органам правопорядку, які зробили все можливе, щоб в день виборів забезпечити законність виборчого процесу.

Голосування на всіх 83 виборчих дільницях округу № 205 пройшло спокійно, у відповідності з вимогами закону про вибори народних депутатів України та без суттєвих порушень, які могли б вплинути на результат виборів.

Соціально-значиму доброчинну і милосердницьку роботу, спрямовану на відродження духовності і моралі народу, подолання соціальних патологій ведуть у місті релігійні громади багатьох конфесій. Станом на 1 січня 2015 року в Чернігові зареєстровано 63 релігійні громади, що належать до 25 конфесій. Загальна релігійна ситуація в місті стабільна. Всі релігійні громади здійснюють свою діяльність на території міста з дотриманням вимог чинного законодавства.

До керівництва міської ради відділ має переконливе прохання щодо оперативного реагування на стан технічного забезпечення відділу, оскільки обслуговування веб-порталу потребує сучасної техніки, адже інформаційна складова має важливе значення в діяльності міської ради та у вирішенні зазначених проблем.

Одним із основних завдань на поточний рік відділ зв'язків з громадськістю ставить для себе підтримку відкритості та прозорості діяльності Чернігівської міської ради, а також демонстрацію єдності та тісної взаємодії усіх гілок влади на місцевому рівні.

Свій виступ Микола Кравченко завершив словами Четвертого Президента США Джеймса Медісона, сказаними  ще у 19 столітті:

«Народна влада без інформації для народу чи засобів її одержання є нічим іншим, як прологом до фарсу чи трагедії, а можливо, до того й іншого разом…». (Джеймс Медісон Четвертий Президент США  (1822 рік).

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.