Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:54:38

Прокурор Чернігівської області виступив на засіданні Громадської ради при облдержадміністрації

06.08.2015   18:51Агенцiя

Прокурор Чернігівської області Віктор Носенко учора, 5 серпня, виступив на засіданні Громадської ради при облдержадміністрації та відповів на запитання громадських активістів.

Запитання надавалися як заздалегідь, так і безпосередньо в ході зібрання. На темах, які громадська рада надіслала разом із запрошенням на захід, прокурор зупинився у своєму виступі.
 
Передусім він поінформував про стан притягнення до відповідальності корупціонерів, викритих при одержанні неправомірної вигоди та вчиненні інших корупційних правопорушень.
 
Про викритих хабарників і не тільки

 
За 7 місяців цього року правоохоронними органами області до суду направлено 18 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про корупційні злочини. З них 11 — за одержання неправомірної вигоди (хабара), 6 — щодо заволодіння грошовими коштами шляхом зловживання службовим становищем, 1 — за підбурення до надання неправомірної вигоди. Стосовно 10 корупціонерів судові рішення набрали законної сили.
 
Зокрема, судом вже розглянуто справу щодо заступника начальника Чернігівського міського відділу Управління ДСНС у Чернігівській області, який одержав 20 тис грн за незастосування штрафних санкцій до підприємця. За вироком місцевого суду обвинуваченому призначено 3 роки 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки. Також позбавлено спеціального  звання «підполковник служби цивільного захисту».
 
Бахмацьким районним судом закінчено розгляд справи за обвинуваченням працівника ДАІ, який одержав неправомірну вигоду у розмірі 3 тис грн за повернення водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Його засуджено до 5 років позбавлення волі та призначено всі додаткові покарання. Наразі скарга обвинуваченого на цей вирок місцевого суду розглядається апеляційним судом.
 
На даний час слідчим відділом прокуратури області розслідується кримінальне провадження стосовно керівників органів ветеринарної медицини в області, які одержали від підлеглих неправомірну вигоду за сприяння в проходженні служби.
 
Також прокурор області повідомив присутнім, що з початку року в області 33 особи, в тому числі один з міських голів, були притягнуті до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов’язані з корупцією. Це факти неправомірного встановлення собі премій, неповідомлення про конфлікт інтересів у службовій діяльності, порушення вимог фінансового контролю тощо. Віктор Носенко уточнив, що на даний час повноваження згаданого міського голови вже припинені.
 
Кримінальні провадження, які «на слуху»
 
Говорячи про актуальні кримінальні провадження та інші заходи прокурорського реагування, приклади роботи правоохоронних органів, Віктор Носенко наголошував на тому, що озвучене ним — лиш крихітна частина тієї роботи, яка в дійсності виконується повсякчас.
 
Разом з тим, зрозуміло, що цікавість громадськості викликають кримінальні провадження, які «на слуху». Прокурор області розповів про перебіг низки таких кримінальних проваджень.
 
Зокрема, він повідомив, що цього року на Чернігівщині викрито 4 організовані злочинні групи. До суду вже направлені обвинувальні акти стосовно 3 учасників організованої злочинної групи, якими здійснювався збут вогнепальної зброї на території області, а також 7 учасників ще двох злочинних угруповань, які обвинувачуються у вчиненні низки тяжких злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, їх аналогів та прекурсорів. Також до реальних мір покарання вже засуджено 3 учасників банди за вчинення особливо тяжких злочинів у Чернігівському районі.
 
Ухвалені вироки у кількох кримінальних провадженнях про злочини проти основ національної безпеки та пов’язані з терористичними проявами, які розслідувалися УСБУ.
 
Поставлено крапку і в ряді інших актуальних кримінальних проваджень. Наприклад, за принципової позиції держобвинувача до 10 років позбавлення волі засуджений працівник міліції, який п’яним став винуватцем ДТП з загибеллю на дорозі трьох людей у Чернігівському районі.
 
Говорячи про злочини у сфері господарської діяльності, прокурор області навів, зокрема, приклад провадження стосовно особи, яка входила до складу керівництва ПАТ «БК «Домобудівник». За висновком слідства, він привласнив кошти підприємства в сумі 960 тис грн, отримані в рахунок оплати за житло. Справа зараз розглядається одним з районних судів Чернігова.
 
В інтересах держави прокурори на Чернігівщині заявили з початку року понад півтисячі позовів
 
Віктор Носенко також звернув увагу присутніх на те, що органами прокуратури активно використовуються надані законом повноваження з представництва інтересів громадян та держави в суді.
 
Лише у І півріччі заявлено до судів понад півтисячі позовів на суму 281,2 млн грн, що в 2,5 рази більше, ніж у І півріччі минулого року. З них 511 позовів на суму 151 млн грн вже задоволено. Добровільно відшкодовано до завершення судових розглядів ще майже 11 млн грн.
 
Рівень реального виконання судових рішень також є вищим загальнодержавного (85%) та складає 90%.
 
Попри те, що органи прокуратури на сьогодні позбавлені права проводити будь-які перевірки, навіть у ході підготовки до представництва інтересів громадян та держави в суді прокурорами нашої області виявляються господарські злочини, за якими в цьому році вже розпочато кримінальні провадження.
 
Про люстрацію та реформування
 
Прокурор області поінформував членів громадської ради, що на виконання вимог законодавства з 01.04.2015 розпочато проведення люстраційної перевірки стосовно працівників органів прокуратури Чернігівської області. Це перевірка відомостей щодо застосування заборон, передбачених ч.ч. 3,4 ст. 1 Закону України «Про очищення влади».
 
На офіційному сайті прокуратури області створено відповідний розділ, де містяться нормативно-правові документи з цього приводу, оприлюднені декларації та згоди працівників на проведення люстраційної перевірки. Також там вже почалося оприлюднення висновків таких перевірок.
 
Раніше на виконання вимог Закону України «Про очищення влади» з органів прокуратури було звільнено трьох співробітників, які у визначений цим Законом період були заступниками прокурора Чернігівської області. Відомості про це розміщені на офіційному сайті Мінюсту в Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади».
 
На сьогодні в органах прокуратури проходить реформування, результатом якого має стати зменшення кількості прокуратур на місцях та, відповідно, й кількості прокурорів. На всіх прокурорських посадах мають залишитися тільки працівники, які довели свої професійні переваги на конкурсній основі.
 
З 20 липня розпочався відкритий конкурс на посади керівників місцевих прокуратур, їх перших заступників та заступників. На сьогодні з Чернігівської області заяви на участь у конкурсі подали понад 70 прокурорських працівників. На заміщення не керівних посад теж проводитиметься конкурс у вигляді тестування.
 
Уперше в конкурсі на заміщення керівних прокурорських посад можуть брати участь як працівники прокуратури, так і  юристи, які в органах прокуратури не працюють.
 
Запитання та відповіді
 
Серед запитань, які задавалися прокурору області учасниками зібрання, були й такі, які Віктор Носенко запропонував одразу ж подати працівнику підрозділу звернень прокуратури області у вигляді офіційних скарг та заяв.
 
Озвучені громадськими активістами та питання стосувалися й корупційних діянь окремих чиновників, невжиття правоохоронними органами заходів для припинення торгівлі наркотиками за адресою, вказаною активістами, необхідності звернути увагу прокуратури на процеси, що відбуваються зараз з ландшафтним парком «Ялівщина». Жодне запитання не залишилось без відповіді.
 
Одразу кілька заданих запитань так чи інакше стосувалися покарання за придушення чернігівського Євромайдану. На сьогодні в Чернігові вже передані до суду 3 кримінальні справи щодо посадовців, причетних до організації незаконної протидії мирним акціям протесту громадян під час Революції Гідності. Але поки що вони не розглядаються судом по суті. Прокуратура правовими методами добивається початку такого розгляду. Обвинувачені всіляко намагаються затягнути і заплутати цей процес. Віктор Носенко заявив учасникам громадської ради, що прокуратура сьогодні наполягає на тому, що передані до суду обвинувальні акти в цих кримінальних провадженнях відповідають вимогам законодавства і дають можливість почати судовий розгляд щодо обвинувачених.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини