Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 08:29:07

Що справді турбує чернігівців?

18.07.2015   13:28Агенцiя

Якщо почитати передвиборні матеріали більшості кандидатів у народні депутати, дивуєшся: може, вони проводять свою агітаційну кампанію в якомусь іншому місті країни? Бо точно – не в Чернігові. Особливо якщо це стосується житлово-комунального господарства (ЖКГ) міста.

Майже всі зусилля майбутніх народних обранців (оберемо для прикладу лише одного зі 127) спрямовані на проблеми створення ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків). Хоча більше 70% житлового фонду міста становлять будинки, в яких давним-давно потрібно було зробити капітальний ремонт. Тому для їх мешканців створення ОСББ – швидка «смерть». Фінансово жоден із цих будинків не витримає кошторису капітального ремонту, адже це близько ста тисяч гривень із квартири! Тому більшості чернігівців, окрім мешканців новобудов, ОСББ нецікаві.

А от хоча б якихось позитивних зрушень у роботі ЖКГ міста мешканці Чернігова явно зачекалися. Що, до речі, показала й остання акція одного з кандидатів у депутати, який привів із сотню городян під міське Управління ЖКГ. Не коментуватиму її правильність чи законність, але сам був у певному шоці, спостерігаючи ставлення пересічних містян до чиновників цього управління.

Аби заспокоїти протестувальників, начальник управління ЖКГ запропонував усім бажаючим зайти до його кабінету, пообіцяв вислухати кожного та, по можливості, вирішити проблеми – більшість людей (а це були переважно громадяни похилого віку) одразу ж заспокоїлися. Але коли одна з жіночок незабаром вискочила з будівлі та здійняла ґвалт, що начальник обдурив і нікого не приймає, люди, котрі вже почали розходитися по домівках, ізнову збунтувалися. Здавалося, тільки підпали сірника, кинь – і станеться вибух!


«Залякане місто»

Зрозуміло, можна говорити, що інформація, котру розповсюджують друковані видання деяких кандидатів у депутати, не відповідає дійсності. Але якщо це кажуть чиновники міськради – чи вірять їм люди? Навряд чи. Адже багато з порушених проблем справді турбують чернігівців, які практично не мають жодної інформації від представників міської влади про те, що чекає на нас восени. Або – коли в оселях значної частини городян знову з’явиться гаряча вода? Та чи буде вона взагалі? Адже такого чернігівці не бачили дуже давно. Чи підвищать нам квартплату на заплановані 40-60% (у середньому)? Чи буде в наших оселях тепло цієї зими? Чи литиметься з кранів «найкраща в країні вода»? Подібних запитань можна ставити десятки або навіть сотні.

От тільки відповідей на них, на превеликий жаль, чомусь немає. І прес-служби комунальних чи приватних підприємств як води в рот набрали! Самі нічого не повідомляють і на запитання журналістів, практично, надають пустопорожні відписки. До настання холодів залишилося якихось три місяці, а міські комунальники тільки-но «прокидаються».


Заплановано та передбачено

У розпал літа комунальні служби міста й досі не почали активної підготовки до зими (зазвичай ця робота розпочиналася з 15 квітня). На засіданні виконкому начальник міського управління ЖКГ тільки доповів про початок підготовки міста до зимового періоду. Але, на жаль, навіть наприкінці червня він говорив про те, що десь щось тільки «заплановано відремонтувати», а на рахунок грошей – «передбачено виділити».

Окрім того, як не дивно, доволі багато з провідних фахівців і керівників ЖКГ міста пішли у відпустки (літо ж! А комунальники що, не люди?), тому, неквапливість у роботі комунальних служб позначається на всьому. Наприклад, у питанні знесення аварійних дерев – жодного поспіху! Під час останнього буревію це завдало великих матеріальних збитків не тільки пересічним громадянам, а й усій громаді міста!


Гаряча вода чернігівцям поки що «не світить»

Хоча містом і ходять чутки, що гаряча вода незабаром повернеться до чернігівських осель (де вона зникла ще наприкінці квітня), але здається, що ці надії марні. Журналістам одного з міських видань адміністрація ПАТ «Облтеплокомуненерго» так і не змогла дати жодної конкретної відповіді – відповідальні працівники тільки руками розвели! Швидше за все, її не буде аж до початку опалювального сезону – хіба що місцеві вибори якось «підштовхнуть» вирішення цієї проблеми.


Буде тепло чи не буде?

Знову ж таки – не маємо більш-менш чіткої відповіді. У червні про загрози щодо постачання опалення в оселі чернігівців журналістам розповів керівник фірми «ТехНова» (орендаря ТЕЦ) Олександр Корчинський. Проблеми він озвучив доволі серйозні й повідомив, як намагаються їх вирішити. Але після тієї прес-конференції – повна інформаційна тиша! Це може навести багатьох чернігівців на думку: ситуація не змінюється на краще. Тим більше, ніхто не в курсі й того, що відбувається з вирішенням проблеми постачання газу «Облтеплокомуненерго». Й це може справді «налякати» будь-кого.


Що роблять у «Чернігівводоканалі»?

На цьому підприємстві хоча би щось конкретне відповідають. І, до речі, роблять. Директор КП «Чернігівводоканал» повідомив, що кількість аварій на водогоні вже кілька років стабільно однакова. У рік відбувається близько 300 поривів, тому аварійні бригади мало не щодня працюють на території Чернігова.

Крім того комунальники вже почали заміну водогону в районі макаронної фабрики. Для поліпшення ситуації буде замінено близько кілометра водогону. Ще одне серйозне будівництво найближчим часом почнеться в районі Чернігівського лікеро-горілчаного заводу, де КП «Чернігівводоканал» планує прокладення декількох труб через річку Стрижень. При цьому поточного року це потрібно зробити обов’язково, інакше – якість і надійність водопостачання центральної частини міста під великим сумнівом. На жаль, початок робіт затримує так зване розчищення берега Стрижня для проведення будівельних робіт.

Також розпочинається й добудова колектора, незважаючи на те, що кошти з Держбюджету ще не надійшли. Керівник підприємства сподівається: незважаючи на відставку міністра екології в Уряді не забудуть про обіцяне фінансування будівництва об’єкта, який забезпечує екологічну безпеку води в Десні. Й нарешті зможуть поставити крапку в десятирічній епопеї з будівництвом.

Власне кажучи, це дуже короткий огляд «роботи» комунальників. Самі бачите, що ситуація у сфері ЖКГ нині незрозуміла не тільки чернігівцям, а й журналістам, котрі намагаються всюди запхати свого носа. На жаль, чітких та зрозумілих відповідей від міської влади на запитання городян і досі немає. Можливо, саме тому мешканці Чернігова починають хвилюватися й готові від мирних акцій протесту перейти до більш активних дій.

Дуже не хотілося б, аби наше спокійне та мирне місто перетворилося на щось подібне до Електромайдану в Єревані. Всі ми бажали б улітку відпочивати, оздоровлюватися й тому подібне. Але ж коли ми обирали міського голову та депутатів – ми саме їм доручили захищати інтереси всіх мешканців міста. І вони ж на це погодилися! Чи, може, як деякі політики кажуть, вони і справді обиралися до міськради із зовсім інших причин?

Олександр ШИЛО

Останні новини Чернігівщини

Віддавав накази на утримання людей в підвалі Ягіднянської школи в якості «живого щита» – судитимуть російського командира

Віддавав накази на утримання людей в підвалі Ягіднянської школи в якості «живого щита» – судитимуть російського командира 17:22

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури у порядку спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця рф, командира зведеного підрозділу за фактами віддання наказів та порушення законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

“Весняні ритми” духового оркестру 16:30

“Весняними ритмами” порадував глядачів духовий оркестр Чернігівського обласного філармонійного центру. 21 квітня 2024 року публіка змогла сповна насолодитися новою концертною програмою оркестру під такою назвою.

У Чернігівській області 10 закладів надають медичну допомогу при інсульті

У Чернігівській області 10 закладів надають медичну допомогу при інсульті 12:36

Допомога при гострому мозковому інсульті входить до Програми медичних гарантій, пацієнт із підозрою на інсульт безоплатно отримує всю необхідну діагностику, а у разі підтвердження діагнозу – лікування. У Чернігівській області допомогу при інсульті надають 10 закладів, які мають договір з Національною службою здоров’я України.

Легендарний лікер Jägermeister: як виготовляється та як правильно пити? 12:28

Більше восьмидесяти натуральних компонентів, строго виважена рецептура та понад 80 років історії — все це характеризує один з найвідоміших лікерів у світі, Jägermeister.

За матеріалами СБУ винесено вирок двом рашистам, які знущалися над мешканцями Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок двом рашистам, які знущалися над мешканцями Чернігівщини 12:20

За матеріалами СБУ суд виніс вирок двом російським військовим, які скоювали воєнні злочини під час окупації Чернігівської області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини