Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:26:05

"Мало бути згодними – треба бути активно причетними"

16.07.2015   15:59Агенцiя

Валерій Куліч стосовно Декларацїї про державний суверенітет України.

Два публічні заходи, організовані Чернігівською обласною державною адміністрацією, відбулися сьогодні з нагоди 25-ї річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України. Засідання за «круглим столом» та урочисте покладання квітів до Пам’ятного каменю «Борцям за волю України» зібрали представників влади, наукових кіл, активної громади міста й області.

«Минуло 25 років з того дня, коли виборні представники народу України задекларували її державний суверенітет. Сьогодні ми, народ України, суверенітет захищаємо…. Разом і ті, хто стояв біля витоків державності, і ті, хто боронить її зараз, і ті, хто щоденно працює на користь Батьківщини. Разом ми доведемо: Україна – самостійна, соборна держава», – зокрема, такими слова голова ОДА Валерій Куліч звернувся до чернігівців у мережі facebook

У тому ж ключі, здебільшого, мовили й учасники тематичного «круглого столу». Історики, політики, громадські діячі – учасники творення незалежності України. Професійні дослідники державотворення і представники влади обговорили значення Декларації та шлях до реалізації закладеного у неї змісту. Істориками були проведені певні паралелі, як нагадування-шпаргалка для владців.

Зокрема, обговорюючи пожвавлення розвитку стосунків України із європейською спільнотою, експерти звернули увагу на те, що лише оперативне і безкомпромісне реагування на суспільні виклики дає народу і його державі можливість реалізувати свій потенціал: «Між Декларацією про суверенітет та Актом проголошення незалежності України минуло зовсім небагато, в масштабі державотворення, часу. Та чи була б Україна незалежною, аби представники українського народу із цим зволікали?», – риторично запитав Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського. У свою чергу директор Інституту історії, етнології та правознавства ЧНПУ Олександр Коваленко нагадав про неефективність напівмір у боротьбі за свободу та незалежність: «Центральна Рада лише у Четвертому Універсалі прописала незалежність, а не автономію на тих чи інших умовах. Але тоді, як відомо, було вже пізно».

Присутні на зібранні просвітяни і рухівці, які стояли біля витоків незалежності України, дивляться у майбутнє держави з оптимізмом. «Лише зараз, після Революції гідності, вперше за понад двадцять років у мене є відчуття, що ми живемо вже не на окупованій території», – сказав один із засновників Чернігівського осередку Української екологічної асоціації «Зелений світ», завідувач поліклінічним відділенням – лікар-гематолог Чернігівського обласного Центру радіаційного захисту та оздоровлення населення Іван Осадців.

Представники виконавчої влади погодилися та резюмували: «Незалежність – це не кінцеве благо, а можливість досягнення мети. За радянських часів Чернігівщина мала тільки двох олімпійських призерів не в останню чергу тому, що до збірною не охоче брали українців. А з часу незалежності України олімпійські медалі отримали вже восьмеро наших земляків. Отже можливість розвитку є. Головне тепер – наполегливість у праці», – зазначила нещодавно призначена керівниця департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА Ніна Лемеш.

Це ж стосується і нинішніх реформ у державі. Децентралізація та адміністративно-територіальна реформа це лише інструмент для громади аби досягти того, що їй конкретно потрібно, – переконаний голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

По завершенні засідання «круглого столу» присутні та всі охочі мешканців міста поклали квіти до Пам’ятного каменю «Борцям за волю України», аби вшанувати тих, хто поклав найдорожче заради суверенітету України.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини