Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:53:11

Чернігівщина: Хронічне недофінансування може поставити хрест на сімейній медицині

06.07.2015   08:03Агенцiя

Сьогодні в розвинених країнах обсяг фінансування первинної медичної допомоги становить 25-30% від загального фінансування галузі, в Україні ж на цю ланку медицини виділяється лише близько 10%. Про ці та інші проблеми сімейної медицини «ВЗ» розповіла завідувачка відділення загальної практики-сімейної медицини Чернігівської міської лікарні № 4, позаштатний спеціаліст з питань загальної практики-сімейної медицини Чернігівської облдерж­адмініст­рації Барбара Сіваткіна.


Спротив реформам як зверху, так і на місцях

Впровадження засад загальної практики-сімейної медицини на Чернігівщині розпочалося ще у 2002 р. Сьогодні сімейні лікарі обслуговують близько 574 тис. пацієнтів, що становить майже половину всього населення регіону. Первинну медичну допомогу в області надають 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), які діють як окремі юридичні структури. У чотирьох районах — Варвинському, Талалаївському, Срібнянському і Куликівському — центри функціонують у складі районних лікарень, що обумовлено невеликою кількістю населення в цій місцевості та значним дефіцитом лікарських кадрів.

У 2013 р. в Чернігові були створені нові цент­ри ПМСД, які так і не запрацювали. Є наказ про їх створення, в одному навіть призначений голов­ний лікар, але немає ані штатів, ані фінансування, ані оснащення та приміщення. Тобто де-юре вони є, а де-факто їх не існує.

Гальмуються реформи і з боку населення. Однією з найважливіших проблем у процесі реформування галузі стала відсутність випереджальної інформаційної кампанії на рівні держави. Населенню не було чітко пояснено, у чому полягають зміни в наданні первинної медичної допомоги, що, звісно, викликало спротив медичним реформам як пацієнтів, так і окремих лікарів. Унаслідок цього в деяких районах громада взагалі не дала згоди на створення центрів ПМСД. В інших — вони відкриті, але значно недоукомплектовані кадрами.


Укомплектованість кадрами — украй низька

Загалом на сьогодні по області не вистачає 1378 фахівців, з них 105 — сімейних лікарів. Так, із зареєстрованих 435,5 штатних посад лікарів загальної практики-сімейної медицини укомплектовані лише 330,25, і це з урахуванням сумісників! Фактично ж медичну допомогу в області надають 275 сімейних лікарів, із них 170 (61,8%) працюють у селах.

Особливо відчутний брак медичних кадрів у сільській місцевості. Наприклад, жодного лікаря немає в Макіївській сільській дільничній лікарні та в 45 сільських лікарських амбулаторіях (усього в області діє 149 амбулаторій), 73 ФАПи не укомплектовані середніми медичними працівниками, у 22 із них працюють сумісники.
Забезпечення обладнанням — лише на 30% від потреби

Але попри це мешканці сільської місцевості набагато краще сприймають впровадження інституту сімейної медицини, ніж містяни, адже вже звикли, що їх лікар — на всі руки майстер: лікує від різних хвороб і дорослих, і малечу хоч удень, хоч уночі. Раніше він звався дільничним, але фактично завжди виконував функції лікаря загальної практики-сімейної медицини.

Дійсно, майже всі сімейні лікарі в нас — справжні професіонали, знавці свого діла, але щоб якісно та в повному обсязі надавати медичну допомогу населенню, необхідні не тільки хороші знання, а й сучасне обладнання, транспорт, пристосоване приміщення. На це потрібні чималі кошти. Ще років вісім тому, коли тільки розпочалося впровадження сімейної медицини, підрахували: для облаштування робочого місця одно­го сімейного лікаря потрібно не менше 16 тис. грн. Зараз же, з урахуванням інфляції, цю суму потрібно збільшити не менш ніж у п’ять-десять разів. А забезпеченість обладнанням лікарів сімейної медицини на сьогодні — близько 30% від потреби. Бракує найнеобхіднішого: оснащення для надання офтальмологічної й отоларингологічної допомоги, хронічно не вистачає хірургічного інструментарію тощо.

Не набагато краща ситуація і з приміщеннями: за табелем оснащення на кожного сімейного лікаря має бути не менше двох кабінетів і процедурна, а в нас, як і раніше, два лікарі продовжують тулитися в одному кабінеті.


До пацієнта — пішки

Досить проблематична ситуація склалася також із забезпеченістю лікарів транспортом. І якщо в місті медик ще якось може дістатися до пацієнта на громадському транспорті, то в сільській місцевості із цим взагалі катастрофа, адже в середньому радіус обслуговування становить від 1 до 48 км. Слід також зазначити, що Чернігівщині властиві низька щільність населення — 36 осіб на 1 кв. км (у цілому по Україні — 77), хутірський тип розселення з великою кількістю малочисельних населених пунктів, де взагалі відсутні медичні заклади, а віддаленість від обласного центру деяких районів — понад 200 км.

Тож, як правило, сільський лікар обслуговує від 1 до 13 сіл із кількістю прикріпленого населення на дільницях від 608 (наприклад, Чернецька АЗПСМ у складі ЦПМСД Талалаївської ЦРЛ) до 5018 осіб (Шаповалівська амбулаторія СЛА у складі Борзнянського ЦПМСД).

Крім того, слід враховувати, що Чернігівщина поступово старіє: на сьогодні частка населення віком понад 60 років становить 29,7%. Тож сімейним лікарям часто доводиться не лише лікувати пацієнтів літнього віку, а й вирішувати їх соціальні питання. Для цього потрібен транспорт, але не всі сільські дільничні лікарні, а тим більше амбулаторії, його мають. На сьогодні наші медики стали заручниками ситуації і залишилися сам-на-сам зі своїми проблемами.

Донедавна були питання щодо забезпеченості сімейних лікарів телефонним зв’язком, але, на щастя, зараз вони поступово вирішуються, тож є надія, що найближчим часом лікарям вже не доведеться телефонувати пацієнтам з мобільного телефону за власний кошт.

Серед гострих проблем сімейної медицини області залишається і незрозуміла система мотивації лікарів (лікар-початківець отримує 1300-1400 грн), саботаж деякими керівними кадрами процесу впровадження інституту сімейних лікарів, а також відсутність кваліфікованих менедже-рів у цій галузі.


Пройти непростий шлях

Втім я впевнена, що майбутнє — за сімейною медициною і більшу частину завдань з надання медичної допомоги найближчим часом перекладуть саме на сімейного лікаря. Хоча й розумію: для цього нам потрібно пройти непростий шлях.

Незадовільний стан здоров’я населення облас­ті й усієї країни та пошук шляхів вирішення актуальних проблем у системі медичної допомоги потребують підвищення ролі ПМСД. У всьому світі на первинному рівні надається 85-90% загального обсягу медичної допомоги, в Україні ж — лише близько 40%. У розвинених країнах кількість сімейних лікарів становить 30-67% від чисельності всіх працюючих в охороні здоров’я лікарів, у нашій країні — близько 13%. На сьогодні у нас взагалі не розроблений алгоритм лікування хворого: пацієнт сам вирішує, до якого спеціаліста йому звертатися і як та коли завершити лікування.

Крім того, в Україні існує дуже вузька спеціалізація лікарів, а в розвинених європейських країнах і США взагалі немає таких спеціалістів, як, наприклад, імунологи, алергологи, гастроентерологи, — цими напрямками роботи там займається лікар загальної медицини, при цьому рівень надання медичної допомоги набагато вищий, ніж у нас. Думаю, нам слід використати цей досвід.

Підтримую ідею фінансування не за принципом ліжко-місця, а за кількістю пролікованих пацієнтів. Якщо її втілити, не буде таких перекосів, як зараз, коли сімейний лікар обслуговує не 1,5 тис. пацієнтів, як це прописано в нормативах, а 2,5 тис. й більше і не отримує при цьому жодних надбавок до зарплати.

А от перетворювати сімейного лікаря на приватного підприємця, на мою думку, зараз не варто. Я спілкувалася з багатьма сімейними лікарями Київщини, які деякий час займалися приватною практикою, і всі вони стикалися з безліччю проблем, зокрема під час оформлення звітів та іншої фінансової документації. До того ж їм доводилося наймати бухгалтера (а це додаткове фінансове навантаження), тож згодом мусили взагалі відмовитися від такої діяльності. Приватником може бути гінеколог, косметолог, стоматолог, фармацевт, але в жодному разі не лікар загальної практики.

Загалом зараз слід реально оцінити результати проведення реформ у пілотних регіонах, врахувати всі помилки і позитивний досвід. Не варто реформувати все й одразу, обіцяючи, що завтра буде все інакше: головне, щоб стало не просто інакше, а значно краще.

 

http://www.vz.kiev.ua/chernigivshhina-xronichne-nedofinansuvannya-mozhe-postaviti-xrest-na-simejnij-medicini/


 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини