Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 09:33:03

Голова обласної ради обговорив із профспілками перспективи децентралізації влади

16.06.2015   16:34Агенцiя

Голова обласної ради обговорив із профспілками перспективи децентралізації влади 16 червня голова обласної ради Микола Звєрєв зустрівся з членами президії Федерації профспілкових організацій та профспілкового активу міста Чернігова. Провів засідання голова Федерації профспілкових організацій області Микола Богдан.

Учасники зустрічі обговорили можливості впровадження в дію Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», проекту перспективного плану формування територіальних громад Чернігівської області та методику їх формування.

Микола Зверєв у своєму виступі акцентував увагу на необхідності об'єднання громад, інвентаризації майна, що знаходиться на їх територіях, самостійності розпоряджатися власними коштами, на системі податків, а також на тарифах споживання газу, опалення та електроенергії.

За словами керівника, децентралізація і реформа самоврядування повинні передати владу на місця, бюджети і право громадам в рамках своєї компетенції розпоряджатися власними ресурсами.

- У Чернігівській області визначено пілотні території з метою створення нових адміністративних центрів та самодостатніх громад. При цьому необхідно враховувати, чи спроможна буде громада утримувати себе та виконувати бюджет. Адже освіта, медицина, пожежна безпека, ветеринарна служба повинні бути наближені до людей, а не віддалені, - наголосив голова обласної ради.

Микола Звєрєв також розповів про перспективний план об'єднання територіальних громад. Винкокоми, які будуть створені при місцевих радах, мають приймати відповідальні рішення, землею має розпоряджатися об'єднана громада, оскільки це значні кошти для наповнення місцевого бюджету. Разом з тим, на території об'єднаної громади повинна працювати базова лікарня, де надаватиметься кваліфікована медична допомога. Так само зі школами і дитячими садочками. І для того, щоб людям показати переваги добровільного об'днання, необхідно все це прорахувати, тому і треба затвердити перспективний план. Також необхідно розробити методику на прикладі сильної громади, де в результаті об'єднання її з навколишніми, більш слабкими, вона матиме бюджет, доходи та сучасну соціальну інфраструктуру.

Звертаючись до присутніх, очільник обласної представницької влади наголосив, що область відродиться лише тоді, коли ефективно запрацює економіка та запанує порядок у використанні надр і землі. Цьому сприятиме децентралізація і контроль громад. Іншої альтернативи тут не має.

Перспективний план пропонує створення 59 об'єднаних територіальних громад, 7 з яких вже реально готові до об'єднання і вони послужать прикладом для наслідування, решту ж силувати не треба. Тільки гарні приклади сприятимуть пришвидшенню згуртування громад, - наголосив Микола Звєрєв.

На завершення свого виступу голова обласної ради відповів на численні запитання учасників зустрічі, більшість із яких стосувалися медицини, освіти, адміністративно-територіальної реформи та інших проблемних питань життєдіяльності краю.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини