Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 14:10:36

За втручання прокуратури Ніжинською міською радою знято з порядку денного сесії питання будівництва у міському парку ім. Шевченка

10.06.2015   09:35

Об’єкти містобудування на території міського парку в Ніжині, про перспективу зведення яких попереджали громадські активісти, споруджуватись на даний час не будуть.

Ніжинська міжрайонна прокуратура, вивчивши питання законності такої забудови, прийшла до висновку, що проект рішення Ніжинської міської ради про погодження містобудівного розрахунку (обґрунтування) на реконструкцію парку та надання згоди підприємству-претенденту на будівництво об’єктів містобудування є таким, що суперечить нормам діючого законодавства.

Зокрема, спорудження нових будівель на місці вже існуючих об’єктів соціальної рекреації призведе до знищення останніх, в результаті чого припиниться і право власності на них територіальної громади міста. Власником нових об’єктів містобудування буде вже не Ніжинська міська рада, а підприємство-замовник будівництва. Таким чином Ніжинській міській раді, як власнику майна територіальної громади, будуть завдані збитки.

Також ст.ст. 1 та 2 Закону України «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах» заборонено ліквідацію та руйнування об’єктів стаціонарної рекреації, розташованих на земельних ділянках зелених зон і зелених насаджень.

Підприємство-орендар парку, яке й хоче збудувати нові об’єкти на його території, отримувало право оренди не для будівництва, а для, зокрема, обслуговування та експлуатації вже існуючих споруд. Чинне законодавство України передбачає можливість забудови земельної ділянки виключно в тому випадку, якщо вона надана для будівництва, як специфічного виду її використання.

Крім того, ч. 3 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» заборонено надання юридичним і фізичним особам земельних ділянок для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог цього Закону. Така містобудівна документація відсутня.

Встановлена наявність низки й інших фактів, які унеможливлюють прийняття законного рішення.

Для запобігання прийняттю рішення, яке не тільки порушувало б законодавство, а й могло спричинити громадський протест, прокуратура звернулась до міської ради з листом, у якому роз’яснила ситуацію з правової точки зору.

Зваживши на доводи, Ніжинська міська рада під час остаточного затвердження порядку денного 68 сесії зняла проект рішення з розгляду. Про це міжрайонному прокурору повідомив міський голова у офіційному листі-відповіді.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.