Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:22:03

Чернігову потрібно розвивати велосипедну інфраструктуру

09.06.2015   16:28

У нашому місті катастрофічно не вистачає велосипедних доріжок, немає зручних з’їздів з тротуарів. Словом сьогодні Чернігів непридатний для їзди на велосипеді. Проте влада Чернігова не поспішає відстоювати інтереси місцевих велосипедистів.

Тим не менше, активісти роблять все можливе, аби ситуація докорінно змінилась. У 2014 році представники найпотужнішої міської велоспільноти «Лайба» спільно з ГО «Простір злагоди» та Архітектурною майстернею комплексного проектування Вільяма Жігінаса розробили концепцію розвитку велоінфраструктури міста. За кращими європейськими зразками. «Сьогодні в Європі є всі умови для велосипедистів.

Окремі вело доріжки, на які суворо заборонений в’їзд автомобілів, зручні заїзди на бордюри, якими охоче користуються не лише велосипедисти, але й люди з обмеженими можливостями, мами з колясками. Крім того, загальноприйнятою є практика заборони в’їзду автомобілів до місць, де знаходять історичні чи архітектурні пам’ятки. Тому, що проїзд автомобілів, особливо фур може спричинити руйнування багатолітніх будівель. У такі місця хід дозволений або на велосипедах, або пішки, що, на мою думку, цілком логічно. Ми хочемо, аби й у Чернігові були подібні умови. Розробили відповідну концепцію, але справа з реалізацією просувається дуже повільно», - розповів нам Максим Цирулін, керівник велоспільноти «Лайба».

Активісти звернулися до голови Ради регіонального розвитку Чернігівщини Сергія Березенка з проханням посприяти з реалізацією пілотного проекту по будівництву велодоріжок. Там обіцяли допомогти. Велике, як відомо, починається з малого. Можливо такий маленький крок згодом дозволить Чернігову стати справжнім Європейським містом, яким не буде соромно пересуватись на велосипеді.

За словами активістів досі їм вдалося досягнути певних успіхів. Для прикладу, якщо раніше у Чернігові було всього 6 велосипедних стоянок, то сьогодні їх 56. Хлопці на голому ентузіазмі знайшли інвесторів, зробили добру справу. Утім і ця кількість не покриває усіх потреб вело любителів міста. Концепція розвитку велоінфраструктури розроблена, але для її втілення необхідно затвердити відповідну програму, виділити кошти. З цим місцеві чиновники чомусь зволікають.

Сана Бойко

PR

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.