Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:50:52

До Всесвітнього дня навколишнього природного середовища

05.06.2015   07:13Агенцiя

Чернігівська область, за територією, одна з найбільших в Україні, має своєрідні природні ландшафти, досить поширені біологічні різновиди. Тому дане свято є дуже актуальним і для нашого регіону.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації відмічає, що природно-заповідний фонд Чернігівської області (далі - ПЗФ) збільшується, і сьогодні нараховує 664 об’єкти: з них 23 об’єкти – загальнодержавного значення та 641 – місцевого значення. Протягом 2014 року було створено 7 об’єктів ПЗФ в Ріпкинському, Корюківському, Чернігівському та Козелецькому районах, в тому числі регіональний ландшафтний парк (далі – РЛП) «Ялівщина» в м. Чернігів.

28 травня 2015 року рішенням сесії Чернігівської обласної ради від було оголошено створення РЛП «Ніжинський», площею 3733,0648 га на території Ніжинського району нашої області. Даний парк розташований в межиріччі річок Десна та Остер і відзначається своєрідною флорою та фауною, наявністю рідкісних рослинних угрупувань, занесених до Зеленої книги України, 39 видів тварин занесених до Червоної книги України та ряду видів, які охороняються міжнародними конвенціями.

Створення парку на території Ніжинського району забезпечить збереження та охорону біологічного різноманіття, дозволить інвестувати кошти Європейського Союзу в розвиток природоохоронної та екологічної інфраструктури, а також сприятиме створенню нових робочих місць та надходженню доходів від екологічного туризму та суміжних галузей економіки району.

Відповідно до галузевих повноважень Департамент забезпечує погодження документації із землеустрою, згідно з вимогами Земельного кодексу України. Ця робота спрямована на збереження земель природно-заповідного фонду та недопущення необґрунтованого вилучення чи надання в оренду земельних ділянок водного фонду в межах прибережних захисних смуг водних об’єктів області.

Через позитивні зміни в законодавстві вдвічі зменшено кількість документів дозвільного характеру в сфері охорони навколишнього природного середовища.

Для забезпечення раціонального використання і охорони водних ресурсів, запобігання та попередження забруднення водних об’єктів в 2014 р. Департаментом видано 146 дозволів на спеціальне водокористування суб’єктам господарювання.

До реєстру місць видалення відходів внесено 432 об'єкта розміщення твердих побутових відходів, які займають в області площу понад 505 га. Аналіз ситуації в сфері поводження з побутовими відходами свідчить, що система збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації ресурсно-цінних відходів в області розвинута вкрай недостатньо.

Проблемою поверхневих водних ресурсів є забруднення недостатньо-очищеними стічними водами, які щорічно потрапляють у річки Чернігівської області та завдають їм значної шкоди. Основними забруднювачами поверхневих водних об’єктів області є підприємства комунального господарства та молокопереробної галузі. Причиною забруднення є фізична та моральна застарілість обладнання очисних споруд.

В Україні тільки 24% населення пє воду з підземних джерел, решта 76% - з поверхневих. Чернігівська область займає одне з перших місць в Україні по запасах підземної води.
Існує ризик забруднення підземних водоносних горизонтів Чернігівщини через наявність на території області 506 недіючих та незатампонованих артезіанських свердловин, які не мають власників. У 2014 р. з обласного природоохоронного фонду було виділено кошти на розробку проекту щодо тампонажу цих свердловин.

Спостерігається тенденція до зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Останні роки викиди від стаціонарних джерел забруднення, а також від автотранспорту, зменшувались, в середньому, на 4%. Це повязано зі скороченням кількості суб’єктів підприємницької діяльності, зростанням ціни на пальне, а також переобладнанням автомобілів на газове паливо.

Найбільшим забруднювачем атмосфери в області залишається КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова». Викиди підприємства складають 90% викидів по м. Чернігову та 43 % - по області.

З метою нормування та регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферу та для зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення Департаментом видано 199 дозволів суб’єктам господарювання.

Департаментом постійно здійснюється екологічний моніторинг, який передбачає збір, обробку та узагальнення інформації за станом довкілля області. А саме, за даними моніторингових досліджень:
- загальний рівень забруднення повітря в місті Чернігові за індексом забруднення атмосфери оцінювався як низький. Порівняно з попереднім pоком якість атмосфеpного повітря міста протягом 2014 року не змінилася;
- гамма-фон в 2014 році не зазнав значних змін, становив 10 - 12 мкР/год, коливання в значеннях зумовлені сезонними явищами, температурою повітря, напрямками та силою вітру;
- у водоймах області, як і в попередні роки, спостерігалось перевищення норм гранично-допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення переважно по залізу загальному, марганцю, та іноді, по амоній–іонам і нітрит-іонам. Кисневий режим водних об’єктів області в 2014 році був задовільний. Екологічний стан досліджених водних об’єктів за індексом забруднення води відповідають ІІ або ІІІ класу якості (чиста та помірно забруднена).

Протягом річної роботи Департаментом активно проводились екологічно-просвітницькі та раз’яснювальні заходи серед громадськості, студентської та учнівської молоді області. Надавалась всебічна допомога та консультації старшокласникам Чернігівських шкіл, студентам вищих навчальних закладів щодо екологічних проблем області та шляхів їх вирішення. Спеціалісти-екологи всіляко сприяли студентству в написанні профільних бакалаврських, дипломних робіт.

Спеціалісти Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації закликають кожного обрати свій спосіб щодо покращання навколишнього середовища. Можливо, хтось прибере сміття в своєму дворі, посадить дерево чи облаштує клумбу, а дехто просто не залишить слідів свого відпочинку на природі.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини