У Чернігові зросла захворюваність на кишкові інфекції
За останні 10 днів у Чернігові фіксується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції, у тому числі сальмонельоз. Про це сьогодні під час наради у міській раді повідомив головний санітарний лікар Чернігова Іван Макаренко.
За його інформацією, серед госпіталізованих до інфекційного відділення міської лікарні № 2 встановлено 21 випадок захворювання на сальмонельоз. Між тим, усі випадки не пов'язані між собою, чи вживанням страв у закладах громадського харчування, не мають одного джерела інфекції. Хворі вживали продукти харчування, приготовані у домашніх умовах – курятину, печінку, яйця, придбані у різних торгових точках міста, страви із майонезом.
При лабораторному дослідженні харчових продуктів, відібраних вдома у хворих, у залишках майонезу "Провансаль люкс" (жирність 35%), виробник ПП "Бест" м.Бровари, Київської області (дата виробництва 12.05.2015) виділений збудник сальмонельозу (Salm.enteritidis) у 3-х зразках відібраної продукції.
При проведенні лабораторних досліджень зразків харчової продукції в т.ч. майонезу різних дат виготовлення, відібраних у торговельних мережах міста, у досліджених зразках збудників інфекційних захворювань не виявлено.
"Ситуація контрольована, протиепідемічні заходи продовжуються. Ще раз хочу звернутися до чернігівців бути уважними до свого здоров'я і серед іншого не купувати продукти харчування на стихійних ринках", - наголосив І.Макаренко.
Довідка: Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується вираженою інтоксикацією організму.
Джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини.
Мікроорганізми досить стійкі до соління і копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70° С. Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть приблизно через 10 хвилин від моменту закипання. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливають на смакові властивості продуктів.
Останні новини Чернігівщини
Про готовність громад до надзвичайних ситуації – під час поїздки начальника ОВА на прикордоння 17:35
Начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус разом із своїм заступником Дмитром Синенком працювали в прикордонних районах – Новгород-Сіверському та Корюківському.
З нагоди професійного свята в обласному центрі привітали працівників культури 17:14
Напередодні Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва України, що традиційно відзначається 9 листопада, вітали представників галузі.
Сплата податків мобілізованими ФОПами, реєстрація волонтерської діяльності та інші питання до податкової – на зустрічі «Діалог влади та бізнесу» 16:31
Днями у фокусі онлайн-зустрічі – податкова тема. Зокрема, актуальні запити, які цікавлять підприємців: подання звітності у випадку блекауту, допомога податкової мобілізованим ФОПам та оподаткування волонтерської діяльності.
Ніжинські поліцейські скерували до суду обвинувальний акт щодо жінки, яка завдала співмешканцю тяжкі тілесні ушкодження 15:29
Слідчі Ніжинського районного управління поліції завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт стосовно 29-річної жінки, яка під час конфлікту завдала своєму співмешканцю ножових поранень.
Тимчасові обмеження продовжено: рішення міської комісії з питань ТЕБ та НС 14:17
7 листопада 2025 року відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.