Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:20:57

У Чернігові пройшла акція «Кладовище замість ліків»

27.05.2015   13:06Агенцiя

27 травня на площі Героїв Небесної Сотні пройшла акція «Кладовище замість ліків».

Пацієнти хворі на ВІЛ, облаштовували символічне кладовище, огороджуючи стрічкою місце для могил. Цим вони хочуть привернути увагу Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка до того, що через 3 тижні в Україні закінчаться ліки, які входять до схем лікування для 20 000 ВІЛ-позитивних людей, що для більшості з цих людей означатиме смертельний вирок.

Справа в тому, що наприкінці 2014-го року, Кабінет міністрів України вніс зміни до  постанови №117, якими дозволив здійснення 100%-ї передоплати ліків на 6 місяців вперед до моменту поставки. Відповідно, всі фармацевтичні компанії в кінці року отримали від Міністерства охорони здоров’я 100%-ву передплату за товар, який мали поставити лише в червні цього року. У зв’язку з цим, наразі склалася ситуація, що деякі компанії не поставлять ліки для 20 000 людей, що живуть з ВІЛ, отримавши попередню 100% оплату. Ситуація критична, яка на разі не вирішується владою. Якщо ліки не будуть поставлені вчасно, то вже в червні в Україні перші 4 000 людей перервуть лікування, а до кінця року очікується величезна кількість смертей. Більше того, вся Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки буде фактично завалена владою.

Наразі Міністерство охорони здоров’я не в змозі вирішити цю ситуацію, а тому вкрай потрібна політична воля найвищого керівництва держави, а саме – Прем’єр-Міністра України Арсенія Яценюка. Адже саме Постанова Кабінету Міністрів України № 117, підписана ним 22.10.2014 року, надала МОЗу безпрецедентне право на  укладання договорів з фармацевтичними компаніями на поставку антиретровірусних препаратів з передбаченим строком поставки у 180 днів після 100% передплати! Саме цей крок Кабінету Міністрів України спричинив саботаж з боку фірм-посередників та фактичне блокування поставок необхідних медикаментів. Адже отримавши наприкінці 2014-го року кошти в розмірі 100% від Держави, такі компанії-посередники, як ТОВ “Вектор Фарма”, попросту “умили руки” від цієї ситуації і можуть диктувати нові умови МОЗу задля отримання надприбутків, які коштують життів ВІЛ-позитивних людей. Наразі ТОВ “Вектор Фарма” подала позов на МОЗ України, вимагаючи збільшити суму за їхнім контрактом, а відтак – блокуючи поставку препаратів для 30 000 ЛЖВ. У той же час, компанія-виробник цих ліків Ранбаксі Лабораторіз Лімітед готова поставити препарати в найкоротші терміни, як тільки ТОВ “Вектор Фарма” перерахує отримані в кінці 2014-го року кошти на їхні рахунки.

Лише шляхом втручання Кабінету Міністрів у ситуацію, є можливість примусити ТОВ «Вектор Фарма» виконати договір та поставити препарат якомога скоріше.

Щоб привернути увагу до цієї проблеми,  люди, що живуть з ВІЛ, прийшли під Кабінет міністрів України та інші місця по всій країні, терміново вимагати вирішення ситуації, яка склалася з ліками.

Бубенчикова Світлана

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини