Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:32:15

На Чернігівщині лікують "донбаський синдром"

27.05.2015   07:58Агенцiя

Методи психологічної реабілітації українських військовослужбовців, котрі захищають державні кордони на Сході України – є надзвичайно актуальними. Практично по всій країні зараз створюються чи відновлюються спеціальні центри, де надають фахову психологічну допомогу тим, хто її потребує.

Про таку необхідність заговорили ще тоді, коли в державі була оголошена антитерористична операція. Вже на початку травня минулого року Кабінет Міністрів України розробив план заходів, який передбачав психологічну, медичну та соціальну адаптацію учасників АТО.

Одною з перших таких установ, котра почала надавати кваліфіковану медичну допомогу захисникам вітчизни став Центр медико-психологічної допомоги воїнам АТО та демобілізованим, створеного на базі Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні. Ще задовго до офіційних розпоряджень та вказівок з Києва чернігівські лікарі та психологи вже підставили своє плече українським воякам.

- Практично з перших днів конфлікту на Сході України ми почали надавати всебічну фахову допомогу військовослужбовцям, - сказав головний лікар Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Володимир Ященко. – Ми побачили проблему, і одразу визначилися, що, як і де нам робити. Використовували досвід роботи з людьми, котрі пережили посттравматичні стресові розлади, такі, як в’єтнамський чи афганський синдроми. Тепер, за допомогою консультацій іноземних спеціалістів, навчилися лікувати так званий «донбаський синдром».

Активні бойові дії на Донбасі призвели до численних смертей та поранень. Як наслідок, почастішали й випадки психологічних розладів. Тому, з метою покращення соціальної реабілітації пацієнтів з першого січня цього року в Центрі розпочала роботу Служба психолого-соціального відновлення. Психологів лікарні одразу виділили в окрему структуру, надали їм нові кабінети та розширили повноваження – аби робота була ефективнішою.

 - В нашій роботі ми використовуємо найрізноманітніші методи психологічного відновлення, - говорить керівник Служби психолого-соціального відновлення воїнів АТО Людмила Беленок. – Це і групові заняття з бійцями, й індивідуальна робота з кожним армійцем. Широко запроваджена психокорекційна робота та навчання навичкам саморегуляції. В більшості випадків роботу поєднують в малих групах – до трьох осіб, з індивідуальним консультуванням. Це пов’язано з тим, що в 90% випадків  бійцям, що приймали участь в тяжких боях, складно розкривати свої почуття ділитися пережитим при великому обсязі групи. 

Центр знаходиться на окраїні Чернігова в мальовничій місцевості. Тут створені всі умови для необхідного відновлення організму, а спеціалісти використовують найсучасніші види терапії, для того аби чоловіки змогли якнайшвидше призвичаїтися до буденного життя.

- За час проведення антитерористичної операції ми уже вилікували більше трьохсот воїнів, - повідомив керівник Центру медико-психологічної допомоги воїнам АТО та демобілізованим Валентин Скрипник. – Повний курс лікування триває майже півроку, проте бувають вийнятки, коли військові одужують раніше. Деякі з них навіть готові їхати одразу на передову.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини