Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:53:31

Сучасне освітлення з використанням енергоефективних технологій з’явиться у Мені за підтримки Європейського Союзу

22.05.2015   07:29

21 травня голова обласної ради Микола Звєрєв взяв участь в роботі регіонального навчального семінару «Угода мерів» – шлях до енергоефективного майбутнього міст» та стартовій зустрічі по демонстраційному проекту «Модернізація системи вуличного освітлення міста Мена» з використанням енергоефективних технологій. У заході також взяли участь керівники міських територіальних громад Чернігівськоої області.

Як розповів Менський міський голова Федір Фесюн, в травні 2013 року було підписано «Угоду мерів», а в лютому 2014 року на сесії міської ради затверджено «План дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року міста Мена Чернігівської області». За словами керівника, в серпні 2014 року на пленарному засіданні Менської міської ради депутати погодили подання конкурсної заявки на модернізацію системи вуличного освітлення Мени на конкурс проектів SEAPs. Грантову Угоду з Європейською комісією, відповідно до якої в Мені розпочнеться реалізація дворічного проекту з модернізації системи вуличного освітлення з використанням енергоефективних технологій, буде підписано вже найближчим часом. Загальний бюджет проекту складає 500 тис. євро, в тому числі сума гранту – майже 80% від загальної суми.

Федір Фесюн зазначив: «Сьогодні складно переоцінити важливість проектної діяльності спрямованої на здійснення енергоефективних заходів в малих містах України, із залученням додаткових позабюджетних коштів на реалізацію проектів. Політична і економічна ситуація змушує органи місцевого самоврядування шукати різноманітні рішення, і одним з таких рішень було підписання «Угоди мерів» та розробка і затвердження на сесії міської ради плану дій сталого енергетичного розвитку міста Мени до 2020 року. В плані дій ми передбачили заходи для вирішення найгостріших проблеми нашої громади, які будемо поступово реалізовувати. На сьогодні, я радію першому нашому успіху, який покладає на нас і велику відповідальність не тільки перед менчанами, а й перед нашими європейськими партнерами. Тому ми докладемо всіх зусиль для успішної реалізації проекту з модернізації вуличного освітлення. І я впевнений що це буде тільки перша ластівка...».

У свою чергу ключовий експерт команди підтримки проекту Анатолій Копець розповів, що фінансування проекту Менська міська рада отримає завдяки участі міста в спеціальному двоетапному конкурсі проектних заявок від Європейської Комісіі «Регіональна програма сусідства - сталі урбаністичні демонстраційні проекти на сході». За 2 роки реалізації проекту передбачається замінити 1400 світильників системи вуличного освітлення на сучасні, оновити електричні мережі та щитові ящики з електроавтоматикою.

Звертаючись до учасників зібрання, Микола Звєрєв високо оцінив діяльність Менської міської ради, спрямованої на пошук додаткових ресурсів з вирішення актуальних питань життєдіяльності своєї територіальної громади. За словами керівника, європейські фонди володіють колосальними фінансовими ресурсами, до яких, з підписанням Україною договору про асоціацію з Європейським Союзом, нині відкривається фактично необмежений доступ. Проте, як наголосив керівник обласної представницької влади, у змаганні за європейські гроші виграють лише ті, хто навчиться працювати дійсно по-європейськи. Адже Європа нетерпима до проявів недисциплінованості і корупції. За його словами, в умовах розпочатої в Україні реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади значних результатів досягнуть саме ті громади, які перші повірять у невідворотність змін і першими розпочнуть свій шлях до Європи.

Очільник області побажав менчанам успіхів в реалізації проекту і не зупинятися на розпочатому.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.