Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:11:32

Столичні лікарі закликають чернігівців дослухатися серця

20.05.2015   18:35Агенцiя

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» д. мед. н. Костянтин Руденко та бригада фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, Інституту педіатрії акушерства і гінекології 19 травня відвідали Чернігів у рамках проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф». Візит був насичений зустрічами, консультаціями, враженнями.

Так, на базі 2-ї міської лікарні відбулася науково-практична конференція за участю кардіологів, терапевтів, лікарів сімейної медицини, швидкої допомоги та інших фахівців з обласного центру та районів Чернігівщини. Одночасно проходила зустріч на тему «Вроджені вади серця. Сучасний підхід до діагностики та лікування» для педіатрів, неонатологів, дитячих кардіо-ревматологів та акушерів-гінекологів.

Фахівці НІССХ імені М.М. Амосова та ІПАГ розповіли про новітні методи, що застосовуються у практиці, про організацію взаємодії та наступності при лікуванні хворих з серцево-судинними патологіями. Під час конференції відбулася відверта розмова та обмін досвідом, учасники обговорили суттєві моменти ефективної та злагодженої співпраці фахівців спеціалізованих закладів охорони здоров'я та лікарів первинної ланки.

Під час візиту К.В.Руденко ознайомився з роботою кардіологічної та кардіохірургічної служб області. Зокрема, на базі 2-ї міської лікарні в Чернігові вже півроку працює обласний центр серцево-судинної хірургії, де проводяться операції на відкритому серці та ендоваскулярні втручання. Програма по лікуванню гострого коронарного синдрому діє 24 години сім днів на тиждень. Створено реєстр хворих, які потребують проведення коронарографії, імплантації кардіостимуляторів, аорто-коронарного шунтування, стентування коронарних судин серця. Водночас в області існує потреба у створенні міжрайонних регіональних центрів по наданню екстреної кардіологічної та кардіохірургічної допомоги.

К.В.Руденко зустрівся з головою Чернігівської обласної ради М.В.Звєрєвим та головою постійної комісії з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС В.О.Зубом. Вони обговорили питання щодо впровадження приватно-державного партнерства в екстреній кардіохірургії та залученні інвестицій ЄБРР для розвитку кардіологічної та кардіохірургічної допомоги. Микола Звєрєв повідомив гостю, що в області затверджена програма, що передбачає придбання витратних матеріалів для хворих на гострий коронарний синдром та планової кардіохірургії.

Серед проблемних питань Чернігівщини: відсутність дитячих кардіоревматологів у районах, в обласному пологовому будинку немає діагностичної апаратури, в обласній дитячій лікарні немає апарату УЗД, відсутні препарати, що рятують життя хворих при критичних вроджених вадах серця, тести для виявлення інфаркту міокарда тощо.
Упродовж дня столичні та чернігівські фахівці вели сумісне обстеження та консультації пацієнтів регіону – дорослих та дітей.

Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» стартував у вересні 2014 р. Вже відбулися поїздки до більшості регіонів України. Проект спрямований на вирішення низки питань щодо підвищення якості надання медичної допомоги населенню, доступності високоспеціалізованої діагностики та лікування. Актуальність проблеми суттєво підвищується саме зараз, коли одним із найбільш небезпечних наслідків ситуації в Україні є психологічний стан українців та вірогідний стрибок захворювань, у першу чергу серцево-судинної системи. Тому впровадження в усіх регіонах (з урахуванням місцевих особливостей) якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної допомоги є питанням національної значущості.

«Ситуація із серцево-судинними захворюваннями в Україні з кожним роком погіршується, незважаючи на те, що за рівнем ефективності використання сучасних високотехнологічних методик діагностики і лікування, їх результативності Україна не відстає від країн Заходу, - розповідає Костянтин Руденко, доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих», заступник головного лікаря НІССХ імені М.М. Амосова. - Одна з причин – недостатня обізнаність людей, нерозуміння можливостей сучасної медицини. Тому за допомогою Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» ми поширюємо знання, необхідні усьому українському населенню. В його основі – виявлення та ефективне використання наявних ресурсів, плідна взаємодія на усіх рівнях надання медичної допомоги, об’єднання зусиль з метою розумного використання обладнання, особливо високоспеціалізованого. Дуже важливий аспект проекту – сприяння поліпшенню якості сучасної медичної освіти та підвищення рівня професійної кваліфікації медиків».

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини