Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:00:26

Чернігівців закликають дбайливо, гуманно та відповідально ставитися до тварин та всього живого

13.05.2015   12:07Агенцiя

У травні, за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, на виконання Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада», розпочався громадський проект «Разом за життя».

Його мета — інформаційна-просвітницька кампанія, спрямована на популяризацію гуманного ставлення до тварин.

«Людина має моральне зобов'язання поважати всіх живих істот…» констатує Європейська конвенція про захист домашніх тварин (Україна її підписала 5 липня 2011 року). І висновок, що став для Європи одним з основних життєвих принципів: «ніхто не має права вбивати тварин, завдавати їм болю й страждання», «ніхто не має права покинути домашню тварину напризволяще».

Відповідальність людини за свої вчинки — ось лейтмотив цієї конвенції.

Імплементувавши в своє законодавство вимоги конвенції, країни додатково їх конкретизували, маючи на меті зменшити страждання всього живого. У більшості європейських країн за жорстоке поводження з тваринами на порушника чекає штраф у кілька тисяч або ж ув'язнення. Заборонено залишати домашніх тварин голодними, лікувати їх без анестезії тощо. За заподіяння страждання й смерті будь-якій живій істоті людина має нести відповідальність. Європа розуміє: лише поширивши заборону вбивства на все, що може бути вбитим, можна, зрештою, домогтися поваги й до людського життя.

Суспільство, що не протидіє жорстокості, саме може стати її жертвою. Давно доведено, що рівень духовності людини визначається не лише соціальним середовищем, але й характером спілкування зі світом природи.

В Україні активну роботу із захисту тварин здійснює Міністерство екології та природних ресурсів. Закон України «Про тваринний світ» регулює відносини у галузі охорони, використання та відтворення об'єктів тваринного світу, «Про захист тварин від жорстокого поводження» — спрямований на захист від страждань і загибелі тварин унаслідок жорстокого поводження з ними та захист їх природних прав. Крім того, затверджено Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у неволі або у напіввільних умовах.

Сьогодні в кожній третій українській родині є свої домашні улюбленці. І доля тварин залежить від людей — від їх здатності бачити наслідки своїх вчинків, чуйності, уміння відчути біль слабшої істоти, від терпимості, бажання допомогти самим тваринам або тим, хто намагається їм допомогти.

У кожної людини, яка не має стосунку до зоозахисту, виникає запитання: а чим я можу допомогти? Відповідей безліч.

Перш за все, потрібно відповідально поставитися до утримування тварин: про них треба піклуватися, стерилізувати або утримувати від в’язки, якщо вони не використовуються для планового розведення. Адже лише кожен п’ятий малюк, що з’явився на світ, затребуваний, решта виявляються зайвими і різними шляхами поповнюють лави бездомних.

Наша байдужість часто є мовчазною згодою з жорстокістю. Ставши свідком жорстокого поводження з твариною, не слід залишати його без уваги: варто зупинитися, присоромити кривдників, якщо потрібно — повідомити до правоохоронних органів. Статтею 299 Кримінального кодексу України передбачено покарання за знущання над тваринами.

Команда проекту «Разом за життя» закликає громади Чернігівщини долучитися до процессу формування дбайливого, гуманного, відповідального ставлення до всього живого. Разом ми зробимо світ кращим!

Керівник проекту «Разом за життя» Валентина Седячко

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини