Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:48:23

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами незаконних оборудок при відведенні земельних ділянок на території Чернігова

23.04.2015   07:47

Прокуратурою Чернігівської області розпочато кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем службовими особами Чернігівської міської ради та комунальних підприємств міста за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки).

Про це повідомив в. о. прокурора Чернігівської області Іван Кайло.

Мова йде про незаконні оборудки при відведенні у 2013-2014 роках  у найбільш привабливих місцях Чернігова земельних ділянок загальною площею, на даний час, 1,5 га вартістю понад 5 млн грн.

Ділянки для будівництва магазинів, місць реалізації пива, автостоянок, автозаправних станцій тощо міськрадою протиправно надавалися не безпосередньо в оренду підприємцям, пропозиції яких мали обиратися на конкурсній основі, а спочатку в постійне користування комунальним структурам.

При цьому цільове призначення ділянок ніяк не відповідало статутам комунальних підприємств, а подекуди ― і їх матеріальним можливостям.

Але у подальшому вже керівники цих комунальних підприємств без проведення будь-якого конкурсу одноособово визначали, хто саме буде забудовувати ці земельні ділянки. З обраним суб’єктом господарювання укладався так званий інвестиційний договір, за умови якого ці підприємці будували на ділянках об’єкти і ставали одноособовими власниками побудованого майна. Як власникам об’єктів, їм же в користування переходила і земельна ділянка після будівництва.

За таких умов підприємець за користування земельною ділянкою сплачує лише земельний податок у незначному розмірі, а значні кошти орендної плати в міський бюджет не надходять. Хоча за рахунок таких надходжень можна було б суттєво покращити стан надходжень до міської скарбниці.

При цьому будь-який соціальний ефект від так званого інвестиційного договору не забезпечується.

Іван Кайло наголосив на тому, що такі тіньові схеми роздачі землі вже давно подолані в багатьох містах України. Врешті-решт вони мають бути подолані і на Чернігівщині.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини