Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:00:54

У Чернігові вшанували першого ідеолога українського націоналізму – Миколу Міхновського

02.04.2015   16:30Агенцiя

За ініціативою місцевих організацій Всеукраїнської партії «Свобода» та Народного Руху України 31 березня 2015 року в Чернігові відбулася акція з нагоди 142-ї річниці від дня народження визначного громадсько-політичного діяча, символу новітньої доби українського націоналізму, організатора українського війська – Миколи Міхновського.

Її проведено на традиційному для українських патріотичних сил місці – біля Катеринської церкви та пам’ятного знаку-каменю «Борцям за волю України», який було встановлено ще 14 жовтня 1992 року.

Заупокійну літію відслужили священики Української православної церкви Київського патріархату отець Євген та отець Петро.

Життєвий шлях Миколи Міхновського, тісно пов’язаний із Чернігівщиною. Він народився у сім’ї сільського священика у селі Турівка Прилуцького повіту Полтавської губернії. Тепер це село входить до Згурівського району Київської області, розташовано на межі із Прилуцьким районом Чернігівської області. Середню освіту Міхновський здобув у гімназії в місті Прилуки.

Та чи вшановано Миколу Міхновського, як історичну особу, на Чернігівщині, – риторично запитував у своєму виступі голова обласної організації Народного Руху України Сергій Черняков.

У квітні 2013 року у Прилуках була відкрита меморіальна дошка Миколі Міхновському на будівлі гімназії № 1, яку він закінчив у 1891 році. На дошці викарбовано його слова: «Не вбивай Україну своєю байдужістю до всенародних інтересів».

У 2012 році планувалося назвати одну з вулиць Ніжина іменем Міхновського. Був навіть підготовлений проект рішення для розгляду депутатами на сесії міськради. Але плани залишилися на папері…

Жодної інші згадки про увічнення пам’яті великого українця на Чернігівщині немає, – наголосив Сергій Черняков. Натомість у Чернігові ще й досі залишилися пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки, назви вулиць ворогам української державної незалежності.

Микола Міхновський, яскравий і суперечливий політик, залишився незрозумілим і недооціненим сучасниками. Лише за незалежної України стало можливим повернути це незаслужено забуте ім’я, – відзначали у свої виступах представники чернігівської «Свободи». Вони розповіли присутнім на мітингу про його заслуги та життєвий шлях.

Василь Чепурний, голова Чернігівського об’єднання Всеукраїнської організації імені Т.Шевченка «Просвіта», у своїй промові наголосив: «…пам’ятаймо Міхновського, але не просто читаємо, не просто вшановуємо, не просто відкриваємо вулиці, не просто встановлюємо пам’ятні дошки, а думаємо про Україну, живемо Україною і тоді Україна буде сильною, могутньою, як співається в нашому гімні, який ми і досі не співаємо до кінця: «…від Сяну до Дону».

Заступник голови обласної організації Народного Руху України Сергій Соломаха відзначив, що Міхновський був предтечею державницьких потуг української нації, «…і дуже добре, що ми повернулися до першоджерел і вшановуємо людину, яка стояла після Тараса Шевченка і говорила вже політичною мовою про державність української нації!». Саме Микола Міхновський ввів політичну мову вислів "Самостійна Україна", тому перших борців за незалежність України називали вороги так і "самостійниками".
Більш того, у 1924 році Микола Міхновський відкрив список підступних вбивств комуно-більшовицьким режимом лідерів національно-визвольних змагань Українського народу.

І як актуальні сьогодні слова Миколи Міхновського: «Україна для українців і доки хоч один ворог чужинець лишиться на нашій території, ми не маємо права покласти оружжя. І пам’ятаймо, що слава і побіда – це доля борців за народну справу, вперед, і нехай кожний із нас пам’ятає, що коли він бореться за народ, то мусить дбати за весь народ щоб цілий народ не загинув через його необачність.
Вперед! Бо нам ні на кого надіятись і нічого озиратись назад!»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини