Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:09:43

Громадяни мають право користаються додатковими процесуальними правами

30.03.2015   09:13Агенцiя

Громадяни мають право користаються додатковими процесуальними правами при проведенні досудового розслідування та судового розгляду у кримінальних провадженнях у сфері приватного обвинувачення.

Міською прокуратурою у поточному році здійснювалося процесуальне керівництво досудовим розслідуванням та підтримано держане обвинувачення під час розгляду Деснянським районним судом міста Чернігова кримінального провадження за обвинуваченням громадянина К у вчиненні злочину передбаченого ст. 185 КК України, а саме таємному викраденні чужого майна.

Даному мешканцю Чернігівщини за вчинення вищевказаного злочину призначено покарання у вигляді 100 годин громадських робіт.

Дане кримінальне провадження здійснювалося у формі приватного обвинувачення, оскільки вчинено членом сім’ї потерпілої особи.

Статтею 477 КПК України визначено, що кримінальні провадження у формі приватного обвинувачення можуть бути розпочаті лише на підставі заяви потерпілого щодо визначених у цій статті кримінальних правопорушень.

Таким чином, заява потерпілого є єдиним законним приводом для початку кримінального провадження у формі приватного обвинувачення. Якщо потерпілим є неповнолітня особа або особа, яка визнана в установленому законом порядку недієздатною чи обмежено дієздатною, або яка через хворобу, фізичні або психічні вади чи з інших поважних причин не може сама подати заяву, її може подати його законний представник.

Однією з особливостей даного виду кримінальних проваджень є можливість у потерпілого та його представника на стадії досудового розслідування у відповідності до п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України відмовитися від обвинувачення. За результатами такої відмови кримінальне провадження за даним обвинуваченням підлягає закриттю.

Крім того, в кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, відповідно до ч. 3, 5 ст. 469 КПК України в будь який момент після повідомлення особі про підозру і до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку, між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена угода про примирення.

Прокуратурою міста у поточному році у формі приватного обвинувачення за ст. 185 КК України направлено до суду та підтримано державне обвинувачення більше ніж у 11 провадженнях, значна частина з яких розглянута судами по угоді про примирення між потерпілим та обвинуваченим.

Таким чином, вищезазначені норми КПК України дають можливість вичерпати конфлікт між його учасниками на будь якій стадії кримінального провадження у формі приватного обвинувачення.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.