Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:12:59

Прокуратура відстоює законне право дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування на виплату грошової допомоги після закінчення навчання

23.03.2015   08:04Агенцiя

Прокуратурами багатьох районів області вжиті заходи представницького характеру на захист прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким при закінченні загальноосвітніх навчальних закладів у минулому році не було виплачено одноразову грошову допомогу відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Відповідно до вимог ст. 8 цього закону, випускники цієї категорії забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

Окрім того, нормою п. 2 прикінцевих положень цього закону передбачено, що інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання ним чинності, діють у частині, що йому не суперечить.

Не дивлячись на це, керівники багатьох інтернатних закладів області, посилаючись на норми Постанови Кабінету Міністрів №266 від 05.04.1994, які не повністю відповідають с. 8 вищевказаного закону, виплатили своїм випускникам у 2014 році суму, у кілька разів меншу за передбачені шість прожиткових мінімумів, що становить понад 7 тис грн.

Після виявлення цієї ситуації для її якнайшвидшого законного розв’язання прокурорами Городнянського, Ріпкинського, Козелецького, Ніжинського та Прилуцького районів вже заявлено в інтересах таких дітей загалом 10 позовів до суду про стягнення не виплачених сум одноразової грошової допомоги та компенсації на придбання одягу і взуття.

Окрім того, прокурорами 6 районів області направлено в суди 10 позовів до відділів освіти райдержадміністрацій, які не виплатили 2014 рку цю допомогу випускникам шкіл з числа таких дітей. А згідно закону вони теж мають право на її отримання. Чотири таких позови судами вже задоволено.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.