Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:47:16

3 березня – День дикої природи

03.03.2015   16:05Агенцiя

Шкідливі гази, прогресуюче забруднення, бездумне вирубування лісів - усе це зумовлює небезпечне потепління клімату на земній кулі. Діяльність людини вже призвела до часткового чи повного зникнення багатьох тварин і рослин.

20 грудня 2013 року Генеральної Асамблеї ООН прийнято резолюцію, якою постановлено відзначати 3 березня День дикої природи. У резолюції з цього приводу зазначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації пропонує всім зацікавленим сторонам, включаючи громадське суспільство, відзначити Всесвітній день дикої природи, шляхом розповсюдження інформацію щодо охорони лісів, водних об’єктів, збереження біорізноманіття як природної спадщини української частини Полісся та Лісостепу.

Всього на території Чернігівської області нараховується понад 50 видів рослин, занесених до Червоної книги України та 19 рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України.

Рослинність Чернігівщини у природному стані збереглася лише приблизно на 1/3 території, переважно у поліській частині області, у вигляді лісів, трав’яного покриву луків і болотної рослинності.

У лісах переважають молоді та середньовікові дерева. Серед порід поширені сосна, дуб, ялина, береза, осика, вільха, липа, клен.

Болотні масиви, які займають в області досить значні площі, вкриті вологолюбними рослинами. За характером рослинності в області переважають трав’яні та лісові болота. Більшого поширення набули трав’яні болота, які зустрічаються в північно-західній частині області в межах Городнянського, Ріпкинського, Чернігівського та Козелецького районів, а також в південно-східній частині Чернігівщини в заплавах Удаю та Ромену. У рослинному покриві цих боліт переважають рогіз, очерет, осоки, лепешняк.

Тваринний світ області виділяється багатством і різноманітністю, для нього характерні представники як лісової, так і степової фауни, є акліматизовані види тварин, до Червоної книги України занесено – понад 100 видів.

Серед тварин помітне місце займають копитні тварини: козуля, лось, благородний та плямистий олень, кабан, зубр. На стадії відновлення ареалу знаходиться благородний олень, а стадію акліматизації проходять зубр і плямистий олень.

Найчисленніші представники ссавців Чернігівщини – гризуни. Найбільший і найцінніший з них – бобер. Чисельність бобра коливається в межах 1-1,2 тисячі особин. Поширені білка, типовий для області вид, ондатра.

Зустрічаються заєць-русак, заяць-біляк, типовим хижаком є лисиця, єнотоподібний собака, вовк. Своєю різноманітністю виділяються хижаки родини кунячих: борсук, норка, куниця, ласка, видра, тхір.

Гордістю Чернігівщини можна вважати її пташине царство. В області мешкає 289 видів птахів. З них 45 є осілими, а решта або прилітають на гніздування (достовірно гніздяться 188 видів), або зустрічаються під час весняного або осіннього перельотів, є й такі, що прилітають на зимівлю. Приблизно 1/5 птахів Чернігівщини рідкісні й занесені до «Червоної книги».

Департаментом екології та природних ресурсів проводиться чимала робота щодо розширення мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду Чернігівщини. Протягом 2014 року створено 6 нових об’єктів місцевого значення.

Постійно ведуться роботи по визначення територій перспективних для подальшого заповідання.

Найбільшими об’єктами загальнодержавного значення є національні природні парки. Їх в нашій області 2, це - Мезинський та Ічнянський парки.


На території Мезинського НПП парку зростає 652 види, що становить 32, 6% судинних рослин флори Українського Полісся та 13,2 % флори України.

Раритетні види рослин, тобто рідкісні, вразливі та зникаючі складають:
• 14 видів, занесених до Червоної книги України (2009);
•13 видів, охоплених регіональною охороною (2000);
•3 види Міжнародної охорони (Європейський Червоний список та Додаток І Бернської конвенції).

Тваринний світ Мезинського НПП відзначається цінністю та певним видовим різноманіттям, про що свідчить виявлення 264 видів, з них 26 занесено до Червоної книги України (2009), такі як Махаон, Мідянка, Стерлядь, Кулик-сорока, Борсук звичайний, 6 – до Європейського Червоного списку,78 – з Бернської конвенції, 12 і 20 з Додатків CITES і Боннської конвенції.

Своєрідна риса цінності та різноманітності тваринного світу НПП полягає в тому, що тут поширені представники фауни різних ландшафтних зон, і є перехідними від поліських до лісостепових. Суттєвим фактором на території НПП є наявність видів хордових, які вже зникли або майже зникли в інших регіонах України.


Ічнянський НПП

На території парку ростуть 52 рідкісних та малопоширених видів флори України, з них 3 занесені до Додатку І Бернської конвенції (маточник болотний, сон широколистий, альдрованда пухирчаста), 14 – до Червоної книги України (зокрема, любка дволиста, осока богемська, підсніжник білосніжний та ін..), 37 видів є регіонально рідкісними, які охороняються на території Чернігівської області (анемона лісова, білозір болотний, вужачка звичайна, чемериця чорна та ін.).

З тварин, занесених до Червоної книги України, водяться очеретянка прудка, борсук, видра річкова, жук-олень та ін.

Парк відіграє важливу роль у збереженні унікального біорізноманіття північної частини Лівобережного Лісостепу.


Слід зауважити, що кращим способом зберегти природу, буде не заважати їй. Справа в тому, що дикі тварини і рослини і так почуваються добре, тому варто виключити всілякі втручання людини в місця, де ще існує дика природа.

Пам'ятаймо, що використовуючи природні ресурси і дбаючи про їх відновлення треба думати не лише про задоволення власних потреб, але й потреб наступних поколінь. В цьому полягає історична мудрість народу, який дбає про майбутнє.

 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини