Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:58:23

Переселенцям у санаторії "Десна" дали лише чотири дні, щоб знайти новий дах над головою

26.02.2015   13:36Агенцiя

Більше сотні вимушених переселенців, що живуть у санаторії «Десна» в Ладинці, з 1 березня повинні звідти виїхати – благодійний фонд, який опікувався цими людьми, припиняє фінансувати їх утримання.

Повідомляє ЧОДТРК "Сівер-центр"

Опіку над цими людьми, в основному жінками без чоловіків, взяв київський благодійний фонд «Покрови пресвятої Богородиці», який пов’язують із нардепом Вадимом Новинським. Фонд допомагав їм і виїхати із зони АТО, і облаштуватись на новому місці, і досі фінансував проживання в Ладинському санаторії. Від першого березня це фінансування припиняється – з яких причин, переселенцям не сказали, лише попередили – готуйтесь на виїзд. Наші спроби поспілкуватись  хоч з кимось із представників фонду протягом двох днів закінчувались однаково — нічим.
 
Головний лікар санаторію Сергій Мягі у відрядженні, телефоном ситуацію коментує так: «Я володію ситуацією точно так же, як і ви».
 
Їдемо подивитись на ситуацію, щоправда, у санаторії нас попереджають  — фонд до переселенців нікого не пускає нібито із міркувань безпеки самих переселенців.
 
Зрештою працівникам санаторію щастить більше, ніж журналістам – у фонді відповідають на дзвінок і дають дозвіл поспілкуватись із переселенцями. Ті кажуть – на фонд не в образі, навпаки, за допомогу вдячні, але що робити далі – не знають. Фонд недавно попередив їх про припинення фінансування і дав список сайтів, де пошукати житло і роботу. Одна із мам залишила своїх двох дітей із ДЦП під наглядом персоналу і поїхала в пошуках житла. Ще декільком переселенцям уже вдалось знайти роботу і житло. Інші – в розпачі, дехто і раніше намагались влаштуватись на роботу у Чернігові, але всюди пропонують мінімалку, а один лише проїзд із Ладинки до обласного центру і назад щоденно обходиться у 44 гривні, домовленість із місцевими перевізниками про пільгову ціну для переселенців чогось «не спрацювала». Винаймати житло у місті цим людям не по кишені – піврічні соцвиплати переселенцям, призначені державою, закінчаться уже за місяць-півтора, а інших доходів у більшості із них зараз нема – як, наприклад, у однієї з жінок, яка вимушена була продовжити декретну відпустку до шести років через здоров’я донечки, декретні виплати уже закінчились.
 
Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, каже, що, окрім цих виплат, у них є інші – декретні, соціальні.
 
Переселенка Евеліна Царевська згодна на житло у селі, але не дуже віддаленому від транспортного сполучення і хоча б із водою в хаті. Це не просто її забаганки: зараз на плечах жінки турбота про сім’ю із восьми чоловік, більшість з яких  — з особливими потребами. Вона каже: «У мене мама 75 років на руках, інвалід, племінниця  — інвалід дитинства, їй 25 років усього, зі своєю дитиною, вона мати-одиначка, і четверо дітей прийомних». Жінка пробувала шукати житло сама, обдзвонила добрий десяток сільрад – все безрезультатно. Не увінчалась успіхом і допомога соціальної служби, яка супроводжує цю сім’ю
 
Але чи не найбільша проблема усієї цієї ситуації – серед переселенців є діти, яких батьки евакуювали, а самі залишились на Сході. Жінки гуртом пишуть заяви із проханням про допомогу і передають їх у інші благодійні фонди, періодично відволікаючись на дітей – ті усі поголовно «підчепили» застуду і температурять.
 
У пошуках виходу із ситуації  звертаємось до різних інстанцій, які займаються проблемами переселенців. Там у більшості випадків про цю саму ситуацію від нас якраз і дізнаються. Кажуть, навіть волонтерам і відповідальним на регіональному рівні за переселенців доводилось узгоджувати свої відвідини санаторію із його представниками фонду, він дійсно діяв «закрито». У обласному департаменті соцзахисту стверджують – ситуацію з переселенцями відслідковували, а проблема виникла саме через цю «закритість».
 
Поки ж відповідальні інстанції шукатимуть, куди «прилаштувати» одночасно більше сотні людей, директор департаменту соціального захисту населення Олег Русін вбачає такий вихід – домовитись із власником санаторію про продовження перебування там переселенців за рахунок їх соцвиплат, а тим часом вирішувати їх проблеми в індивідуальному порядку по лінії того ж департаменту соцзахисту, служби з надзвичайних ситуацій тощо. До слова, у регіональному штабі  з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням  переселенців, можуть надати близько 20 родинам 84 житлових місця – щоправда, у сільській місцевості. В обласному управлінні освіти кажуть про готовність інтернатів прийняти дітей із санаторію «Десна» — і тих, які без батьків, і всіх решту, поки ситуація із житлом не вирішиться. Анатолій Заліський, начальник обласного управління освіти і науки, в інтерв’ю зазначив: «У кого батьки там на Донбасі залишились, ми будемо пробувати з ними зв’язатись, а якщо ні – з довіреними особами, комусь же їх довірили – знайомим чи фонду, хтось же їх привіз».
 
На завершення цієї незрозумілої ситуації із багатьма питаннями – дехто з переселенців, не дочекавшись її вирішення, повернувся назад у свої неспокійні домівки на Сході. А тепер про запитання: певні сумніви викликає  позиція фонду, аж занадто закрита і для громадськості, і для представників влади, у чиї обов’язки і входить супровід переселенців.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини