Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:47:59

Громадські аудитори проаналізували державні закупівлі у медичній сфері області за 2014 рік

25.02.2015   11:14Агенцiя

З листопада 2014 року розпочалася реалізація проекту «Підвищення фінансової прозорості та бюджетної підзвітності місцевих управлінь охорони здоров’я», який у Чернігівській області реалізується Чернігівською обласною громадською організацією «Центр політичних студій та аналітики» та Чернігівською міською молодіжною громадською організацією «Освітній центр «Ініціатива».

Протягом 3 місяців громадські аудитори проводили моніторинг державних закупівель в сфері охорони здоров’я за 2014 рік. Був підготований звіт про державні закупівлі в медичній сфері області.

Було проаналізовано 122 оголошення «Вісника державних закупівель» про результати проведення торгів в сфері охорони здоров’я області за період з 1 січня по 15 грудня 2014 року.
Увага зверталася на співвідношення кількості відмінених закупівель до кількості торгів в результаті яких були укладені договори на постачання товарів, робіт та послуг. Були проаналізовані причини відмін закупівель в сфері охорони здоров’я області та визначені замовники, які найчастіше відміняли торги тощо.

Особлива увага була приділена закупівлям, що здійснювалися за переговорною процедурою, оскільки ця процедура містить найбільше корупційних ризиків, адже замовник отримує можливість укладати договори з одним учасником на власний розсуд.

Висновки виявилися невтішними.

Третина договорів на суму майже 25,5 млн. грн. була укладена в результаті застосування переговорної процедури закупівлі, яка містить найбільше корупційних ризиків. Україна згідно своїх міжнародних зобов’язань має зменшити обсяги держзакупівель, що здійснюються без проведення конкурсних торгів до 10% від загального обсягу закупівель у першій половині 2015 року. Тому, зважаючи на ситуацію з 33% укладених договорів у медичній галузі області за результатами переговорної процедури, ситуація вимагає ретельного вивчення та контролю як громадськістю, так і замовниками закупівель.

47% (58 із 122) оголошених за досліджуваний період торгів в сфері охорони здоров’я області були або відмінені, або визнані такими, що не відбулись.

Найчастіше причиною відміни закупівель є відсутність достатньої кількості учасників, а це 63% від усіх відмінених торгів. Доволі значна кількість торгів – 20% – були відмінені через помилки замовників. Переважно це порушення порядку оприлюднення оголошення про проведення процедури закупівлі, акцепту, оголошення про результати процедури закупівлі. Також серед таких помилок є допущення до участі в торгах менш ніж двох учасників.

Аналітичний звіт про держзакупівлі в медичній сфері Чернігівської області за 2014 рік буде розіслано органам влади та місцевого самоврядування, а також депутатам обласної та Чернігівської міської рад.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.