Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:02:19

Керівництво УМВС України в Чернігівській області вкрай стурбоване численними фактами шахрайських дій у відношенні жителів Чернігівщини

10.02.2015   07:44Агенцiя

Шановні земляки!

Філашкін Вадим

Філашкін Вадим

Стабільно висока кількість заяв про шахрайства, скоєні в обласному центрі та всіх без винятку районах, свідчить, серед іншого, про легковажне ставлення громадян до власної безпеки. Адже міліція регулярно роз’яснює жителям Чернігівщини, як розпізнати всі найбільш поширені способи шахрайств та що слід робити, аби не стати жертвою аферистів.

Значно частішими останнім часом стали факти скоєння так званих Інтернет-шахрайств. Це може бути віртуальне підприємництво, купівля-продаж товарів через мережу Інтернет або шахрайські дії з банківськими картками (аферисти телефонують жертві і пропонують назвати прізвище та ПІН-код картки, мовляв, у вас проблеми з платіжною чи кредитною карткою. Цього виявляється досить для зняття коштів з картки потерпілого).

Особливо хочу застерегти щодо нового виду шахрайств, який умовно можна назвати «банківськими». Лише протягом останніх днів у Чернігові скоєно цілий ряд таких злочинів, у в усіх випадках потерпілі втратили дуже значні грошові суми.

Обробка жертви «банківського» шахрая відбувалася за усталеним сценарієм. На мобільний телефон заявника надходив телефонний дзвінок. Жіночка приємним голосом представлялася працівником банку. І запитувала, чи користується абонент кредитної карткою її банку. Коли ж вона отримувала ствердну відповідь, жінка починала пропонувати різноманітні «пільги» — збільшення кредитного ліміту коштів за карткою або зменшення кредитної ставки. Після тривалого викладу «привабливих пропозицій» аферистка схиляла жертву погодитись, а коли це відбувалося — просила надати всі реквізити кредитної картки для проведення необхідної операції. За кілька хвилин після цього потерпілий отримував SMS-повідомлення, що з його рахунку зняті гроші. Один чернігівець втратив таким чином понад 14 тисяч гривень, інший – понад 6 тисяч гривень. Ще одна «колега по нещастю» простилася з 10 тисячами гривень.

Також звертаю вашу увагу, що не втрачає актуальності тема так званих «телефонних» шахрайств — раптові, найчастіше нічні, дзвінки громадянам з повідомленнями про те, що їхній родич затриманий міліцією або потрапив у лікарню, і для позитивного «вирішення питання» або проведення термінової операції потрібно заплатити значні кошти. Для передачі грошей зловмисник пропонує використовувати банківський переказ, поповнення рахунку мобільного телефону або вручення конверту з готівкою кур'єру. В багатьох випадках потерпілі слухняно виконують вимоги шахрая, міркуючи лише про порятунок рідної людини. І тільки згодом здогадуються перевірити інформацію про нещастя. Тоді й випливає правда: довірливих людей ошукали, а родич не потрапляв ні в яку халепу. Ця досить примітивна схема шахрайства, відома вже не перший рік, тим не менше, досі продовжує працювати і приносити злочинцям прибуток.

Тому правоохоронці закликають бути уважними та обережними, не довіряти першому-ліпшому телефонному «добродію», перевіряти сказане по телефону, перевіряти отриману інформацію будь-якими іншими способами з альтернативних джерел. Якщо у вас виникла вагома підозра, що Вас намагаються ошукати, негайно телефонуйте до міліції за номерами 619-001 або «102». Тоді ви убезпечите себе від неприємностей, а правоохоронцям полегшите затримання зловмисників.

 

Т.в.о. начальника УМВС України в Чернігівській області, підполковник міліції Вадим Філашкін

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини