Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:47:38

Споживання газу на Чернігівщині протягом 2014 року зменшилося на 12%

06.02.2015   14:26Агенцiя

За минулий рік в Чернігівській області було спожито 713,5 мільйонів куб. м природного газу, що майже на 97,7 мільйонів кубометрів або на 12% менше у порівнянні з 2013 роком.

Внаслідок падіння обсягів газоспоживання ПАТ «Чернігівгаз» недоотримав 45,4 мільйонів гривень планової тарифної виручки.
 
Так, побутові споживачі використали менше газу на 36,76 мільйонів куб. м, що становить 8,3%, бюджетна сфера – майже на 6 мільйонів куб. м або на 20%, промисловість – на 31,8 мільйонів куб. м - це 24%, теплопостачальні підприємства – на 23 мільйони кубометрів або 11,13%.
 
Левову частку - 43,2 мільйонів гривень, компанія недоотримала з тарифу на транспортування. Це призвело до зменшення фінансування інвестиційної програми 2014 року на 5,2 мільйонів гривень. Ці гроші мали б піти на розвиток газових мереж - капремонти, заміну обладнання та різні комплексні заходи спрямовані на підвищення безпеки газопостачання.
 
Щороку протяжність газових мереж і кількість споживачів в Чернігівській області збільшується, натомість система газопостачання зношується і потребує більших капіталовкладень. Знецінення гривні та інфляційні процеси призводять до зростання економічної собівартості послуг з обслуговування газових мереж. Ціни на матеріали та обладнання, які необхідно закуповувати для виконання робіт, в середньому підвищилися в 2 рази. Нестача коштів може призвести до проблем з газопостачанням споживачів, адже тарифна виручка є основним і єдиним джерелом фінансування програм з модернізації газопроводів та оплати праці робітників облгазу.
 
«Аби газ безперебійно надійшов від магістрального газопроводу до кожного споживача, щоб послуги надавалися якісно і своєчасно, газопостачальнику треба мати рентабельний тариф, – акцентує голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова. – Але реалії такі, що нині на модернізацію мереж та виконання поточних робіт «Чернігівгазу» потрібно витратити значно більшу суму аніж закладено в тарифах, тому тарифна система потребує реформування».
 
Незважаючи на складне фінансове становище, ПАТ «Чернігівгаз» продовжує виконувати свої зобов`язання перед споживачами, а також реалізовувати інвестиційну програму на 2015 рік в межах коштів, які надходять з діючих тарифів.
 
Востаннє тариф на транспортування для ПАТ «Чернігівгаз» НКРЕКП переглядала в квітні 2014 року. Тоді тариф підвищився на 14,7% і на сьогодні становить 319,4 грн. без ПДВ за 1000 кубометрів, в той час коли газ для побутових споживачів в середньому подорожчав на 35%.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини