Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:47:35

У проблемі подолання ракових захворювань не все залежить від медиків

05.02.2015   14:42Агенцiя

4 лютого міжнародна медична спільнота відзначила Всесвітній день боротьби із раком. Його започатковано 8 років тому з метою привернення уваги до проблем виникнення, профілактики та лікування онкологічних захворювань.

На жаль, незважаючи на постійну масово-роз’яснювальну роботу щодо факторів, які впливають на розвиток злоякісних пухлин, з кожним роком медики виявляють все більше і більше ракових захворювань. І Чернігівщина – не виняток, адже лише протягом минулого року онкологи вперше діагностували злоякісні новоутворення у майже 4 тис. жителів області, у Чернігові – 1300 випадків.

«Захворюваність на онкопатологію зростає, – стверджує головний онколог Чернігова, завідувач поліклініки КЛПЗ «Обласний онкологічний диспансер», голова профільної комісії обласної ради Валерій Зуб. – Причина такої незадовільної ситуації відома вже протягом десятків років. Це нездоровий спосіб життя, незадовільна екологічна ситуація, нераціональне харчування, неадекватна реакція на стресові ситуації (до речі, зараз онкологи світу все більше схиляються до думки, що один з основних чинників раку – стрес, який навіть через десятки років здатен «вилитися» у важку хворобу). А ще – пізнє звернення до спеціалістів з приводу передракових хвороб. Тобто, люди самі повинні більше звертати увагу на стан свого здоров’я, адже ми, онкологи, лікуємо вже прояви захворювання. І якби негативні чинники були ліквідовані, то захворюваність була б нижчою щонайменше на 40%.

В онкологічному диспансері існують всі можливості пролікувати рак будь-якої локалізації – жіночих статевих органів, молочної залози, кишківника, легенів тощо. Зазвичай ми можемо дати 95% гарантію того, що при своєчасному зверненні до лікаря людина одужає. Тому ми постійно говоримо, що профілактичні огляди – запорука того, що більшість локалізацій ми можемо вилікувати вчасно».

Також Валерій Зуб повідомив, що враховуючи покращення фінансування медичної галузі загалом і державної та обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями, на придбання хіміопрепаратів з обласного бюджету цього року виділено 1,5 млн. грн.. Окрім того, 2,6 млн. грн. закладено на придбання мамографа нового покоління, близько 200 тис. грн. – на придбання інструментарію для операційних, ще 3-4 млн. грн. буде виділено Чернігівщині за спеціалізованою державною програмою.

«Приємно, що нас почуло керівництво Міністерства охорони здоров’я та профільного комітету Верховної Ради, – зауважує Валерій Зуб. - На комітетських слуханнях у Парламенті я особисто порушив питання проблеми закупівлі препаратів для онкології, для лікування хворих на туберкульоз, діабет тощо. Тобто, щоб їхня закупівля відбувалася на рівні області, а не так, як раніше, на рівні ЮНІСЕФ, ООН та інших організацій та фондів. Задля такої «адресної допомоги» територіям необхідно змінити законодавчу базу, спростити тендерні процедури і тоді медики безпосередньо на місцях зможуть говорити з високо-посадовцями про те, які препарати необхідні і самим визначати, як їх краще використати. Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі мене підтримав і наголосив, що це найкращий шлях для покращення надання спеціалізованої медичної допомоги на місцях».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини