Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:51:26

Які реформи в сфері охорони здоров’я можуть зупинити епідемію ВІЛ

10.12.2014   14:21Агенцiя

9 грудня у Чернігові представник Інституту розвитку суспільних інновацій презентував результати моніторингу виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в рамках проекту «Розширення доступу регіональних спільнот ЛЖВС до місцевих фінансових ресурсів через доступ до підтримки за рахунок бюджетних коштів, контроль за виконанням місцевих програм та здійсненням державних закупівель». Моніторинг тривав в 7 областях України упродовж півроку.

- Кошти, що виділяються на медичну галузь Чернігівщини, не сприяють зменшенню смертності населення та протидії епідемій, зокрема епідемії ВІЛСНІД, - вважає представник Інституту розвитку суспільних інновацій Тетяна Романова. – Чому це відбувається? По-перше, медична галузь фінансується на недостатньому рівні,  по-друге, наявні кошти витрачаються неефективно.

Тези свого виступу Тетяна Романова проілюструвала інфографікою. Бюджет медицини області складає 17,48% загального бюджету, тобто близько 427 млн.  грн., це близько 396 гривень на одну людину на рік. Ця сума включає всі сфери і напрямки медицини - від профілактики легких захворювань до лікування складних, наприклад, таких, як туберкульоз. Якщо ж брати до уваги таку соціально гостру проблему, як протидія ВІЛСНІД, то на цей напрямок із всього медичного бюджету області виділяється тільки 1,27% (!). 

Станом на 1.10.2014 року на Чернігівщині зареєстровані 3110 ВІЛ-інфікованих, з них за 2014 рік додалося 363 нових, це більш ніж 10%. Це офіційна статистика. Для того, щоб дізнатися реальну цифру, треба помножити кількість інфікованих та хворих на 10. За 9 місяців 53 202 людей пройшли тестування на ВІЛ. Це лише 5% населення області. Кожен тест ІФА або ж швидкий тест для діагностики ВІЛ коштує від 6 до 8 грн., а без тендеру – 20 грн.

- Варто зазначити, що з таким  рівнем медичного обслуговування, який ми бачино на сьогодні, епідемія тільки зростатиме. Але при скороченні бюджет не зможе дозволити собі навіть такий рівень обслуговування, - акцентувала увагу присутніх Тетяна Романова.
 
Щодо надання соціальних послуг, то в нашій області цим займаються Центри соціальних послуг для сім’ї, дітей і молоді та територіальними центрами соціального обслуговування. Сума видатків на центри соціальних служб для молоді в районних бюджетах та бюджеті обласного центру складає 13 787 357 грн. на рік.

 
Як висновок, Тетяна Романова зазначила, що видатки на ВІЛ не залежать від динаміки епідемії у регіонах. Більші видатки на охорону здоров’я не привертають більшу увагу до протидії ВІЛ. Центри соціальних послуг не працюють з ВІЛ-позитивними людьми і не користуються їх довірою. Видатки на соціальні послуги для населення ВЗАГАЛІ не враховують потреби людей з ВІЛ.  Послуги ВІЛ-сервісних неурядових організацій (НУО) дешевші та ефективніші, ніж послуги комунальних установ.
 
Тож яких реформ потребує ВІЛ-сектор? На думку фахівців Інституту розвитку суспільних інновацій, розмір видатків на діагностику та ліки для ВІЛ-позитивних, на проведення тестів для населення, мають бути суттєво збільшені. Наступний крок: запровадження соціального замовлення, аби саме НУО за бюджетні кошти надавали соціальні послуги ВІЛ-позитивним людям. Крім того, первинним виявленням мають займатися сімейні лікарі, а першочергову увагу надавати профілактиці захворювання.

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.